JAGODINA- U Pomoravlju imamo grad nezaposlenih od 25.000 ljudi, situacija se dodatno pogoršala kada su radnici napustili Jagodinsku pivaru i Fabriku kablova, kao i Srpsku fabriku stakla, rekao je predsednik pomoravskog Veća samostalnog sindikata Miroslav Gajić na današnjem sastanku sa predsednikom tog sindikata Ljubisavom Orbovićem.

-Potrebne su ivesticije ili jedan veći gigant kako bi zaposlili one koji u izgubili posao, kao i nove nezaposlene, dodao  je on.

Orbović se osvrnuo na minimalnu cenu rada i rekao da sindikat ne može da bude nezadovoljan, jer je minilana cena rasla u protekel tri godine 28 odsto, ali problem što je prosečna zarada rasle svega 10 odsto.

– Očekujemo da posle sastanka sa MMF bude ukinut Zakon od umenjenju zarada od 10 odsto, ali i poveaćnje u javnom sektoru do 6 do 12 odsto. To će doprineti povećanju zarada. Minimalna i prosečna zarada u Srbiji su više od jedino do zarada u Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj, to je porazno. Minimalac je 230 evra. Naš cilj je da minimalna zarada u naredne tri godine dostigne cenu potrošačke korpe, rekao je on.

Orbović je dodao da sindikata ne može da utiče na situaciju i rešavanje problema u Jagodinskog pivari i Fabrici kablova.