ĆUPRIJA- Prema odluci žirija 37. Matićevih dana u Ćupriji nagrada Matićev šal za najbolju prvu knjigu autora mlađih od 27 godina danas je dodeljena Slađani Branislavi Bušić iz Kragujevca za knjigu „U uhu duh (a/u)”.

– Njena poezija je nesvakidašnjaobiluje raznolikim datostima života, podređenog kontroverznim značenjima. Ona pripada samosvojnoj generaciji i poetički upućenoj na stranu avangradnog Matićevskog pesničkog iskustva, rekao je predsenik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

– Divan je osećaj i čista je poezija biti u gradu Dušana Matića. Danas u 21. veku kada se svi žale na malde i govore kako ne čitaju, kako ne pišu, ne bih rekala tako, mislim da je suprotno i da će tek biti mladih ljudi koji će dobiti ovu nagradu. Ovo je ngrada koji su bili, svih koji su tu i koji će tek doći, zato takav naziv knjige. Inspiracija je svuda oko nas.Matić i vladika Nikolaj su govorili da pesnik treba da vidu u najvećoj sreći, u cvetu da vidi osušen list, a da u izgaženom treba da vidi pupoljak, kazala je dobitnica nagrade.