PRIŠTINA- Kosovska policija uhapsila i držala u pritvoru 30 sati poverenika manastira Hilandra i teologa Miloša Stojković. On je široj javnosti poznat po blokadi tribine u Beogradu na kojoj je trebalo da Atifete Jahjage.

– Kao raseljeno lice i predsednik Koalicije raseljenih sa KIM krenuo sam u Kosovsku Mitrovicu, hteo sam da obiđem Dečane i Pećku Patrijašiju, ali sam na graničnom prelazu uhapšen kao poslednji kriminalac. Oni imaju tajnu ,,stop listu” za Srbe za koju niko ne zna. Pokazao sam dokumenta na granici, oni su nas sklonili sa strane. Posle nekoliko minuta kazali su mi da sam na toj ,,crnoj” listi i da sam otužen za teška klrivična dela. Sproveli su me do Vitine, moga rodnog grada, odakle sam proteran. Srbi pripadnici policije bili su korektni. Patrola iz Vitine me je sprovela, u njoj su bili Srbi i dobro je da Srbi budu u tim institucijama. Nadležni sudija iz Prištine zahtevao je da mi se odredi policijsko zadržavanje. U pritvoru sam proveo 30 sati. Optužen sam za najteža krivična dela za koje je nadleženo Specijalno tužilaštvo u Prištini. Nisam znao zašta me terete. To je slika i poruka svim raseljenima. Mojim hapšenjem pokazali su svima šta ih čeka koji žele da dođu na svoja ognjišta, priča Stojković.

Tri i po sata je davao izjavu. Sudila je Albanka uz pomoć prevodioca.Stojković je optužen sam za dva dela, koja bi kod nas bila prekršajna kazna.

– Optužen sam da sam glasao za Srpsku listu i da sam svojim radom na teritoriji KIM sprečavao ljude da glasaju za druge.  Druga otužnica se odnosila na izazivanje međuetničkog konflikta, odnosno pričao sam da sam proteran iz svoje kuće i to je za njih međuetnički konflikt, objašnjava Stojković.

On je sudiji pokazao ličnu kartu Srbije, a ona mu je kazala da je strani držaljanin, neuvažavajući njegovo demokratsko pravo.

– Da li je neki Albanac  iz Preševske Doline uhapšen zbog zalaganja da se ta teritorija pripojti Kosovu?  Sudija je zahtevala da mi se odredi pritvor do 30 dana zbog sumnje da se neću odazivati sudskim pozivima, jer sam strani državljanin. Prigovorili smo na to, jer nisam nikada nikakvo krivično delo učinio u životu. Ja po njima živim u dijaspori, a oni su me proterali. Doneta je odluka da me puste na slobodu uz naredbu da ne napušam teritoriju KIM, međutim, ja sam izašao sa KIM. Redovno ću se odazivati sudskim procesima. Meni odgovora da im bar prkosim i poručujem im da ćemo stalno da se viđamo, ističe Stojković.

On je najavio da će podneti krivične prijave protiv Božidara i Žarka Dejanovića, kao i Momčila Stojkovića koji su ga prijavili Albancima

– Optužen sam da sam do 2014. do 2017. godine učestvovao u falsifikovanju izbora na KIM. Glasao sam sa svojom  porodicom na izborima. Glasao sam za Srbiju i bio je problem što sam pozivao Srbe da glasaju za svoju listu, da sačuvamo glave i identitet, navodi Stojković.