JAGODINA- Grčki kamiondžija Janis iz Volosa do kraja života zapamtiće utorak jutro u Srbiji kada je u tragičnom lančanom sudaru između Ćuprije i Jagodine imao sreće da ostane živ, ali pamtiće i dr Hristosa Aleksopulosa, direktora Više medicinske škole, i Konzulat Grčke iz Jagodine koji su mu prvi pritekli u pomoć.

– Janis kaže da se osećao kao među svojima i da ni po čemu nije bio zapostavljen. Dobio je najbolju negu i jutros je otputovao kući. Janis sem Grčkog jezika ne govori ni jedan drugi. Kada ga  je hitna pomoć dovezla u bolnicu, počasni konzul Grčke Dragan Marković Palma me je pozvao da učestvujem u akciji pomoći i budem uz Janisa. On je veoma zahvalan Markoviću na brzoj reakciji, ovo je ujedno prva akcija novog Konzulata. Ovo je jedini Konzulat južno od Beograda, pošto je u Nišu zatvoren pre nekoliko godina, kaže dr Aleksopulos.

On je pritekao u pomoć svom zemljaku, koji već 25 godina radi kao profesionalni vozač teretnajka.

-Janis mi je rekao da je odjednom upao u maglu,kao testo, i da se sve izdešavalo u minut, obe saobraćajne nesreće. Nije se videlo ništa, pokušao je da uspori, ali je naleteo na druga vozila, a zatim je na njega naletelo još vozila. Polomio je nogu, izgubio torbicu i telefon. Dao sam mu telefon da se javi supruzi. On je veoma zahvalan zbog tretmana koji je dobio u jagodinskoj bolnici. Pokazala se opravdanim odluka da se u Jagodini osnuje Konzulat Grčke, jer je Janisu pružena sva pomoć, kao da je u Grčkoj među svojima, ističe dr Aleksopulos.

Sa svojim kolegama iz škole on je doneo odluku da se zastave spuste na pola koplja zbog tragedije koja se dogodila. Takođe, studenti će u petak dobrovoljno dati krv za postradale u ovim nesrećama.