ĆUPRIJA – Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik poginulima u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine u centru grada i, posle sedam decenija zaborava, u Spomen kostrunicu u crkvi u Krušaru Ćuprija je danas obeležila Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. U Krušaru su prvi put položeni venci u  Spomen kosturnica Srpskih vojnika, koja je posle uređenja otvorena za javnost.

– Čast mi je što sam u Krušaru na stogodišnjici oslobođenja Ćuprije u Prvom svetskom ratu. Ovo je jedna od pet crkava u Srbiji koja je sagrađena na spomen kosturnici u kojoj počivaju Srpski vojnici. Oni su svoje živote  položili braneći svoju zemlju,narod, kulturu i ognjišta. Pali su čuvajući odstupnicu svom narodu u povlačenju ka Albaniji i prilikom borbi za oslobađanje Srbije. Ne znamo im imena, ne znamo odakle su, ali oni od početka počivaju zajedno, kao braća. Sto godina od njihove pogibije i 80 godina od osvećenja znamenitog mesta, posle 70 godina zaborava oni danas počivaju dostojno u miru, zahvaljujuči njihovim ponosim potomcima, rekao je zamenik predsednika opštine Ilija Paunović ispred Spomen kosturnice u Krušaru.

U zajedničkoj grobnici u crkvi Svetog proroka Ilije u Krušaru počivaju četvorica mladih vojnika i oficir Srpske vojske.

– Mnoge bitke Srpske vojske i danas se proučavaju na Vojnim akademijama u svetu. Strategija vođenja rata golorukog naroda, protiv velike carevine Austrougarske. Mi se na ovaj način odužujemo sećanjem na pale, koji su položili živote da bi mi danas živeli. Da je drugačije zatro bi nam se trag, rekao je starešina crkve Svetog Đorđa Milija Đuričić u centru Ćuprije

Parastosima, polaganjem venaca i cveća, danas je obeležen i Dan oslobođenja Paraćina i Jagodine.