SVILAJNAC- Alfa tehniks danas je otvorio fabriku metaloprerađivačkih proizvoda po najvišim standardima, a robu plasira najzahtevnijim  kupcima iz celog sveta. Vlada Srbije je izdvojila za upošljavanje novih radnika 600 hiljada evra i omogućila proširenje Slobodne zone trovine.

– U Svilajncu je za 10 godina otvoreno 12 fabrika. Ovo nije samo 12. po broju, ovo je 2. po veličini fabrika u Svilajncu, odmah posle Panasonika. Trenutno radi sa 202 radnika, a plan je da bude 400 u sledećim godinama. Praktično imamo dovoljno radnih mesta u Svilajncu za sve ljude koji hoće da rade, ne kažem da ima dovoljno dobro plaćenih radnih mesta. U narednom periodu nam je zadatak da novi investitori omoguće povećanje standarda, zarada i bolja radna mesta. Ponosan sam da u konkurenciji Kragujevca, Svilajnac dobija prednost kod investitora koji je baš iz Kragujevca. Takmičarski duh nas goni da stalno probamo da budemo bolji od drugih naših kolega, nekada izgubimo, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović.

Alfa tehniks je u Kragujevcu kupio parcelu, uradio projekat, ali  zbog boljih uslova poslovanja, doneta je odluka da se pređe u Svilajnac. Svilajnac je omogućio svu pomoć za otvaranje nove fabrike, a tu su i pogodnosti Slobodne zone trgovine.

– Ekonomska i privredna atmosfera u Svilajncu su mnogo bolje nego što smo imali u Kragujevcu ili nekoj drugoj sredini. Imali smo tri opcije za otvaranje fabrike i preseljenje proizvodnje. Bruto zarada radnika je 90.000 dinara, uslovi rada su najbolji mogući, nadam se da ćemo se videti za dve godine i da će zarade biti 150.000 dinara. Zahvaljujući skupim projketima, koji zahtevaju stručnu i kvalitetnu radnu snagu, radnicima ćemo moći da ponudimo svetske uslove, najavio je Dragoljub Radulović.

Alfa tehniks je od novembra 2016. godine i kupovine hale do sada investirao 5,5 miliona evra, a končana investicija znaće se zavšetkom prvog kvartala sledeće godine kada će biti poznati ugovoreni poslovi sa svetskim partnerima. U planu je izgradnja nove fabrike površine 20.000 do 25.000 kvadrata u naredne dve godine.

– Očekuje nas  finalizacija ugovora sa tri najveća svetska proizvođa brzih železničkih vagona, građevinskih mašina i poljoprivrednih priključaka. To će nam otvoriti mogućnost daljeg razvoja i upošljavanja radnika. Teško je iz Srbije dobiti takve poslove, ali kvalitet ljudi koji radi u kompaniji nas odvaja od konkurencije, zaključuje Radulović.