DESPOTOVAC- Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izjavio je da će naredne godine biti izgrađena Toplana na biomasu koja će zagrevati javne objekte u tom gradu, što je do sada bio problem za pojedine ustanove.

– Svesni smo problema koji postoji već više decenija unazad. S obzirom na visinu troškova, tražili smo dugoročnije rešenje na kojem radimo već prethodnih godinu i po dana. U petak, 7. decembra, otvara se javna nabavka za kotlarnicu na biomasu u okviru objekta Tehničke škole u Despotovcu za koju su u martu ove godine odrađeni projektni zadatak i idejno rešenje, najavio je Nikolić.

Ugovor o projektovanju, nabavci, isporuci, montaži opreme i izgradnji pomenute kotlarnice i pratećih infrastrukturnih instalacija po sistemu “ključ u ruke” potpisan je 5. novembra sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima. Projekat u svojoj prvoj fazi obuhvata grejanje Tehničke škole, vrtića, osnovne škole, sportske hale i Doma zdravlja.

– Posle završetka javne nabavke, u roku od 15 dana se potpisuje ugovor sa izabranim ponuđačem nakon čega on ima rok od 45 dana za izradu projekta za građevinsku dozvolu. Po dobijanju dozvole dobija rok od 30 dana za izradu projekta za izvođenje radova. Nadam se da je, shodno uslovima, izvodljivo da se od marta naredne godine krene sa instalacijama i da narednu jesen dočekamo u toplim objektima”, objasnio je Nikolić i dodao da se nada da će građani imati razumevanja za trenutnu situaciju, te  da će do naredne grejne sezone, na najbolji mogući način, trajno rešiti problem grejanja.

Problem grejanja najakutniji bio je u Hali sportova u Despotovcu direktorka Turističko-sportske organizacije Despotovac Ana Bogdanović istakla je da je postojeći sistem grejanja je izuzetno skup i nepraktičan.

– Za sat rada kotao utroši oko 60 litara mazuta. S obzirom da je cena litra mazuta 158 dinara, cena jednog grejnog sata iznosi približno 10.000 dinara, odnosno minimum 50-60. 000 dinara po grejnom danu. Kada svemu tome dodamo račune od 100.000 dinara za struju u zimskom periodu, jasno vam je o kojim se izdacima radi. Stoga se već duži vremenski period radi na pronalaženju praktičnijeg i dugoročnijeg rešenja,  kazala je ona.

U protekle dve godine obavljeni su radovi na enterijeru hale. Zamenjene su sve dotrajale sanitarije, prekrečeni hol i svlačionice, kao i kompletno uređene tribine sa lakiranjem. Uređenju hola posvećena je posebna pažnja. Kaloriferima je obezbeđeno grejanje u tom delu objekta i postavljena harmonika pregradna vrata. Hol je opremljen sedećim mobilijarom, televizorom i automatom za kafu. Zamenjene su sve mreže u hali i kupljeni novi stolovi za stoni tenis.