PARAĆIN- Direktor JP ,,Vodovod” iz Paraćina Nebojša Simić izjavio je da je to preduzeće u 2018. godini ostvarilo sa duplo manje zaposlenih mnogo bolje rezultate nego u lane. Realizovano je investicija u visini od 100 miliona dinara i 19,4 miliona subvencija za građane.

– Pre svega reč je našoj osnovnoj delatnosti. Ove godine nismo imali nikakvih ozbiljnih problema u vodosnabdevanju građana Paraćina, odnosno vode je bilo dovoljno za zadovoljenje osnovih potreba za piće i sanitarije. Počela je realizacija Programa rekonstrukcije vodovodne mreže iz sredstava KFV – Nemačke razvojne banke, relizovana je petina plana, a program traje narednih pet godina, rekao je Simić.

SUBVENCIJE ZA VODU

Meru subvencije računa za vodu koristilo je 5.800 potrošača od ukupno 16.000, u vrednosti 19,4 miliona dinara. Građani imaju pravo na 40 i 95 odsto subvencije računa. Subvencije za vodu ostaju i za 2019. godinu.

Iz sredstava KFV kupljeni su radna mašina i kamion, zamenjena vodovodna instalacija u tri ulice i nabavljeni su vodomeri. Najveći deo Programa biće realizovan 2019 godine. Uskoro počinje bušenje dva bunara, završen je tender.

– Finansijska situacija nam ukazuje da će poslovanje biti pozitivno, preduzeće je solventno, sve obaveze su izmirene. Broj radnika opada i tu je situacija dramatična, jer bi po kriterijuma KFV trebalo da imamo 8 zaposlenih na  1.000 priključaka odnosno oko 100 radnika, a trenutno je oko 50 zaposlenih. Sve veći deo poslova moramo da dajemo drugima, jer mi ne možemo da odgovorimo obavezama.  Održavanje mreže radimo sami, ističe Simić.

Ukupna vrednost realizovanih radova iz sredstava Uprave za investicije opštine Paraćina je 30 miliona dinara, KFV 50 miliona, dok je sopstvenim sredstvima obavljena rekonstrukcija lokacije ,,Kasarna” 4,5 miliona i gradnja dva bunara u vrednosti 9 miliona .

– Gradimo dva bunara. Izgrađene su kanalizacija u ulici Pionir i vodovod pet verskih ulica. U toku su radovi na rezervoaru u Raševici, kao i deo vodovodne mreže, i to je put vodosnabdevanja prekomoravski sela. Izgrađeni su deo vodovodne mreže u Popovcu i  deo kanalizacije u Donjoj Mutnici i Drenovcu, asfaltiranje je obavljeno u Tekiji, Lebini i Mirilovcu. Rekonstruisana je bivša Kasarne, odnosno stvoreni uslovi za preseljenje preduzeća, zaključuje Simić.