ĆUPRIJA- Arheološka istraživanja na severoistočnoj kuli rimskog grada Horeum Margi u Ćupriji završena su za ovu godinu. Nađeno je mnoštvo arheološkog materijala, pre svega fragmenata kermike iz različitih perioda, što potvrđuje da je ovde civilizacija prisutna u kontinuitetu već više od 2.000 godina. Najdublji sloj je Rim, pa srednji vek i Turska, kao i predmeti savremenog doba. Najzanimljivi nalazi su fragmenti antičke amfore, rimski nož, bakarni rimski novčić iz 3. veka., ukrašeni rimski češalj i fibula. Reč je o veoma maloj površini obuhvaćenoj istraživanjima.

– Oslobođen je istočni bedem, lociran je sastav severnog bedema. Ovim istraživanje postignuti su ciljani rezultati. Prostor je bio devastiran u 20. veku. Nastavak arheoloških istraživanja biće olakšan sledeće godine, kaže direktor muzeja Novak Novaković.

Planirano je da Zavod za zaštitu spomenika konkuriše za sredstva za nastavak istraživanja na ovom lokalitetu. Prezentacija ovogodišnjih istraživanja biće obavljena u narednih nekoliko meseci. U toku je izrada trodimenzionalne animacije rekonstrukcije rimskog grada Horeom Margi i to će biti deo stalne postavke muzeja, kao i osnova za različite multimedijalne sadržaje u okviru postavke.