Svečana akademija povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja Srpske kraljevske muške učiteljske škole jagodinske i 25 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini koji nastavlja tradiciju Škole, biće održana u jagodinskom Kulturnom centru, u četvrtak u 13 časova.

Na Fakultetu će tog dana u 11.30 biti otvorena izložba posvećena dvostrukom jubileju i promovisana monografija Na livadici večnosti –Od Učiteljske školedo Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini
(1898–2018),autora prof. dr Ilijane Čuture i prof. dr Violete Jovanović, a biće predstavljena i druga jubilarna izdanja Fakulteta.

Fakultet će, pored mnogobrojnih uglednih zvanica, ugostiti i delegacije Visoke škole „Jožef Etveš” iz Baje (Mađarska) sa kojom ima višegodišnju uspešnu saradnju u okviru Erazmus programa i srpskeobrazovne ustanove„Nikola Tesla” iz Budimpešte.

„Počasna diploma narodnog učitelja” za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta, ove godine je pripala prvom dekanu Fakulteta, prof. dr Milanu Nedeljkoviću. U periodu od 1994. do 2001. godine profesor sociologije Milan Nedeljković uspešno je rukovodio kolektivom koji se suočavao sa različitim problemima – od nedostatka kadra do neadekvatnog prostora. Donoseći odluke pažljivo i promišljeno, profesor Nedeljković uspeo je da prvi koraci u životu i radu Fakulteta budu usmereni tako da ova institucija danas sa ponosom obeležava četvrt veka uspešnog funkcionisanja u okviru sistema visokoškolskog obrazovanja.

Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću, piscu Milisavu Saviću i akademiku prof. Vladeti Jerotiću.

Ovogodišnju „Počasnu diplomu magister humanitas”za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih, Fakultet pedagoških nauka dodeliće prvi put jednom Jagodincu – mladom reditelju Kosti Ristiću. Nakon završene matematičke gimnazije, Kosta Ristić je u Beogradu upisao Fakultet dramskih umetnosti gde je diplomirao na odseku za filmsku režiju. Njegov debitantski film „Banditi u potrazi za mamom”,2018. godine odneo je tri najznačajnije nagrade na FEST-u: nagradu Politike „Milutin Čolić” za najbolji film, Nagradu zvaničnog žirija programa Srpski film i Nagradu za najbolji glumački debi. Prvi put posle FEST-a film je prikazan na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, pre nego što je počeo da niže nacionalne i međunarodne nagrade. Ovom nagradom povezano je nekoliko generacija: Kosta je unuk Miroslava Mike Ristića, čuvenog profesora srpskog jezika i književnosti, koji je čitav radni vek proveo na Učiteljskoj školi i Pedagoškoj akademiji u Jagodini kao njen profesor i direktor.

Priznanje je ustanovljeno 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosioci ove diplome su i„ambasador srpske trube”, Dejan Petrović i poznati pijanistaVasil Hadžimanov.

Na svečanojakademijipodnazivom „Uslavu jubileja”, koja će bitiposvećenai 85. godišnjici od smrti Sretena Adžića i 100-godišnjici od završetka Prvog svetskog rata, bićedodeljenenagrade najuspešnijim i diplome svršenim studentima osnovih i master akademskih studija, kaoiplakete i zahvalnicezaslužnim institucijama i pojedincima, za saradnju, razvoj i afirmaciju Fakulteta pedagoških nauka.U umetničkom delu programa nastupiće muzički gosti – kvartet iz Kragujevca, zatimhor, orkestar i folklorni ansambl Fakulteta pedagoških nauka, a odlomke iz beseda i memoarskih spisa govoriće sadašnji i nekadašnji studenti Fakulteta.