PARAĆIN-  Odbornici SO Paraćin usvojili su budžet za 2019. godinu sa 40 glasova. Budžetski korisnici moćiće da raspolažu sa preko 1,882 milijardi, tu su uračunata zaduživanja od domaćih kreditora u visini od 320 miliona dinara.

– Za potrebe kompanije Rimaster iz Švedske biće izgađena proizvodna hala 4.000 kvadrata, koja će biti data u zakup. Procena je da ta izgradnja košta do 240 miliona dinara, dok će ostala sredstva biti utrošena za ostale infrastrukturne projekte. Završetak se očekuje 2019. godine, rekao je načelnik budžeta Slobodan Janković.

Upravi za investicije i održivi razvoj opredeljeno je blizu 734 miliona dinara ili 39 odsto budžeta, što govori u prilog opredeljenju za razvoj.

– Visina javnog duga je 191 milion dinara ili 14 odsto godišnjeg prihoda, naveo je Janković.

Odbornik opozicione odborničke grupe Samostalni naprednjaci Jovica Rajić primetio je da je budžet novac građana Paraćina i da je odgovornost na svima  koji donose i sprovode te odluke.

– Imamo uzimanje kredita i njegovo vraćanje narednih desetak godina za proizvodnu halu.  I zato niko nema pravo da bude neozbiljan kada se provodi budžet. Imamo prvi put da je budžet razvojni, nova radna mesta, prvo  do 300, a do kraja investicije 1.000. Podržavamo  uzimanje kredita i samo pod tim uslovima ima smisla zadužiti opštini i sve nas da bi sutradan naša deca tu radila i da bi investicija bila otplaćena i ostala građanima i opštini, rekao je Rajić i dodao da potrebno bolje planiranje trošenja sredstava budžetskih korisnika kako ne bi dolazili u situaciju da se pojave neraspoređena sredstva, a da se uzimaju krediti.