DESPOTOVAC- Na 23. međunarodnom takmičenju “Slava Gastro”, Slavska povelja i zlatna medalja pripale su Tehničkoj školi u Despotovcu, a zlatne medalje osvojilo petoro učenika. Takmičenje je održano pod okriljem SACEN INTERNACIONAL FEDERACIJE  za istočnu evropu i zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu, u prostorijama Hotela Palace u Beogradu. Na ovaj način Tehnička škola je odbranila zlatnu medalju od prošle godine i potvrdila da nagrade nisu slučajnost. Tim tehničke škole činili su Dejan Novaković, profesor kuvarstva i mentor, učenici druge godine smer kuvar Kristina Ilić i Miljana Stojanović kao i učenici treće godine smer kuvar Radica Đurđević, Aleksandra Marković i Stefan Radosavljević. Profesor Dejan Novaković je proglašen za najboljeg profesora kuvarstva u 2018. godini od SACEN INTERNACIONAL federacije i dobio je slavsku povelju, sa zlatnom medaljom i zlatnim peharom. Učenici sa svojim profesorom za takmičenje pripremili su 60 jela, servirana u zemljanim i drvenim posuda u etno stilu.

– Ceo aranžman počevši od načina pripreme pa sve do serviranja bio je u resavsko – vlaškom stilu.  Pored pripreme i serviranja vodilo se računa i o načinu postavljanja i aranžiranju stola te je sve postavljeno na veženim stolnjacima i starinskim čergama uz performans koji je uključivao estetske detalje kao što su: starinski fenjer, kupica, ćup, ćupče, bardak, drvena sovra, buklija, kao i razne vrste vrgova i šućuraka. Sve ovo je predstavljalo autentičnu starosrpsku slavu u resavskim krajevima. Učenici su izveli performans tradicionalnog dočeka gostiju, jedan učenik i učenica su bili domaćini slave i bili obučeni u tradiocinoalnu narodnu resavsku nošnju a troje kuvara su bili obučeni u kuvarsku uniformu, palili smo sveću, koristili smo kadionicu sa tamjanom i briketom. Jela su bila posna i mrsna, kaže Novaković.

Sve ovo je ostavilo jak utisak na petočlani žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti gastronomije, pa nisu izostale ni nagrade.