PARAĆIN-Tradicionalni godišnji izveštaj o radu predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića pratilo je dvadesetak medija. Uz Paunovića su se nalazili predstavnici koalicionih stranaka.

  1.  Zapošljavanje

Najznačajniji događaj ove godine je odluka švedske kompanije “Rimaster” da započne sa poslovanjem u Paraćinu, a sa druge strane najvažniji zadatak za narednu godinu jeste stvaranje uslova da se investitoru koji najavljuje zapošljavanje do 1000 radnika omogući da svoju nameru kako je planirano i sprovede.

Glavni zadatak opštine jeste izgradnja industrijskog parka u industrijskoj zoni “Zmič” što će biti i pojedinačno najveća infrastrukturna investicija realizovana u jednoj godini u proteklih nekoliko decenija, za čije je finansiranje inače obezbeđena i neophodna saglasnost Vlade Srbije.

Izgradnja industrijskog parka je takođe samo još jedan korak u već postojećem talasu investicija malih i srednjih preduzeća u našoj opštini. U poslednjih 5 godina 68 investitora dobilo je građevinske dozvole i uglavnom već izgradilo objekte za poslovanje i prozvodnju površine od skoro 60 hiljada m2, što je više od površine nekadašnje fabrike štofa. Samo 18 od ovih 68 preduzeća sa kojima smo sarađivali u prethodnih godinu i po dana najavljuje zapošljavanje ili je u tom periodu već zaposlilo 286 radnika.

U tih 18 preduzeća ne spada ni švedski “Rimaster” ni “Lidl” koji takođe završava objekat u Paraćinu, a ovakva aktivnost malih i srednjih preduzeća koja traje već pet godina, od završetka svetske ekonomske krize, znači i povećanje broja zaposlenih, pa je to i glavni razlog za smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već petu godinu uzastopce. Samo u industrijskoj zoni gradi se oko 2000m2 novog prostora za proizvodne objekte, a već su rezerisane i nove parcele za proizvodna preduzeća. Izgradnja objekata za potrebe turizma doživljava pravi bum, gradi se novi hotel u Sisevcu od 8000m2, novi objekti za turizam i ugostiteljstvo na Grzi, završavaju se i počinju sa radom i novi objekti u Paraćinu.

 

  1. Veliki projekti se realizuju

Pored velikog angažovanja u ovoj godini, da se u okviru nadležnosti opštine, omogući što brže realizovanje investicionih planova preduzeća i zapošljavanje novih radnika, tokom 2018.god. započeta je i realizacija nekoliko velikih infrastrukturnih projekata koji su najavljeni tokom 2017.god. a za neke od njih se slobodno može reći da su za paraćinske prilike istorijski.

Gradi se novi sistem odbrane od poplava na reci Crnici i ti radovi trajaće i naredne godine. U toku je izrada i projektne dokumentacije za rušenje postojećih i izgradnju novih mostova na Crnici što je takođe deo projekta povećanja bezbednosti građana i sprečavanja poplava kakvu smo imali 2014.god. u budućnosti. Ove projekte finansira Evropska unija i Švajcarska razvojna agencija, učestvuju JVP “Srbijavode” i opština.

U toku je i realizacija velikog projekta unapređenja vodosnabdevanja. Već se grade dva, od planiranih šest novih bunara, već je u toku i trajaće i narednih godina zamena vodovodne mreže u gradu, dobijena je građevinska dozvola i sledi zamena oko deset kilometara glavnog cevovoda Izvor – Paraćin. Sve zajedno to znači da u narednim decenijama treba očekivati uredno vodosnabdevanje. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za temeljnu rekonstrukciju i dogradnju šest osmorazrednih škola i objekta Centra za socijalni rad, pa ove radove treba očekivati tokom naredne godine. Paraćinske škole već su najbolje u ovom delu Srbije, a planirani radovi biće još jedan veliki korak napred. Što se tiče Centra za socijalni rad, planirani su radovi koji prevazilaze ono što se do sada smatralo maksimalno mogućim unapređenjem prostora potrebnog za rad ove ustanove. Ugovorena je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju svih objekata nekadašnjeg zdravstvenog centra, uz uređenje okolnog prostora i rešavanje problema parkiranja kod Doma zdravlja. Projektnu dokumentaciju finansira opština, a sredstva za izvođenje radova obezbediće Kancelarija za javna ulaganja. Ovi radovi značiće dugoročno poboljšanje uslova za rad za zaposlene i naravno daleko bolje zdravstvene usluge za sve građane kojima pomoć lekara bude potrebna.

Opština je obezbedila i skoro trideset miliona dinara donatorskih sredstava za nastavak izgradnje infrastrukture u industrijskoj zoni. Biće otvoren novi blok parcela upravo u trenutku kad privodimo kraju prodaju parcela na celom prostoru koji je do sada bio opremljen infrastrukturom, to će omogućiti brže investiranje preduzetnika u narednom periodu, što znači još novih radnih mesta.

 

  1. Infrastrukturni projekti se relizuju

U narednoj godini nastavljaju se i sve aktivnosti opštine u oblasti izgradnje infrastrukture.

Za razliku od prethodnih godina biće više radova u gradu i prigradskim naseljima, pošto smo s jedne strane rešili deo imovinskih problema u prigradskim naseljima izmenom PGR-a Paraćina, a takođe i zato što se posle zamene vodovodne mreže po projektu sa Nemačkom razvojnom bankom planira i rekonstrukcija postojećih gradskih ulica u kojima se menja vodovodna mreža.

U 2019.god. tako treba očekivati ugovaranje rekonstrukcije i izgradnje, kao i realizaciju već ugovorenih radova u 11 gradskih i 11 prigradskih ulica.

U selima se nastavlja izgradnja seoskih ulica, pa se u sledećoj godini očekuje ugovaranje izgradnje novih i izgradnja po postojećim ugovorima za deset seoskih ulica.

U 2019.god. nastaviće se izgradnja kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i u selima, biće završena izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica u prigradskim naseljima gde su rešeni imovinski problemi, a biće nastavljena i izgradnja vodovoda u seoskim mesnim zajednicama.

U gradu krećemo sa izgradnjom novih i uređenjem postojećih parkirališta, što je prvi korak u rešavanju problema parkiranja u širem centru grada. Kao sledeći korak razmatra se izgradnja prve višespratne javne garaže u gradu, ali te radove ne treba očekivati tokom 2019.god.

 

  1. Zanimljivosti koje se konačno realizuju

Ugovoreni su preostali radovi na objektu novog Kulgurnog centra, predstoji i izgradnja novog trga sa fontanom u Centru grada za koji će druga javna nabavka biti raspisana početkom 2019.god., a rešava se i poslednji preostali imovinski problem u bloku zgrada od Kule do mosta na Crnici i po okončanju tog postupka biće moguća i izgradnja dva nova bloka zgrada.

Završavaju se poslednji radovi na adaptaciji bivše kasarne i početkom 2019.god. treba očekivati i konačno preseljenje “Vodovoda” i JKP na novu lokaciju.

 

  1. Ostali poslovi

Nastavljena je komasacija u Donjem Vidovu, uređivani su poljski i brdski putevi. Bilo je izgradnje i uređivanje dečijih igrališta, sportskih terena,

Bila je ovo i godina sa velikim brojem  kulturnih, sportskih, muzičkih događaja, organizovan je veliki broj veoma posećenih manifestacija, a i za narednu godinu planovi su slični ovogodišnjim.

Izgrađen je još jedan objekat u Dankovu za potrebe izbeglih, pružana je pomoć i za kupovinu seoskih kuća i to kako za izbegle i raseljene, tako i za lokalno stanovništvo u stanju socijalne potrebe. Skoro svi programi dodatne socijalne podrške iz opštinskog budžeta sprovođeni su i tokom ove godine.

Glavni problem sa kojim se suočavaju opštinske službe i dalje je sada već dramatičan nedostatak stručnjaka zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Ove godine zbog toga smo imali ozbiljno kašnjenje javnih nabavki, što za građane znači i zakašnjenje u rešavanju problema pre svega u oblasti infrastrukture.

 

  1. Skupština i pritisci

Na žalost bila je ovo i godina u kojoj smo imali priliku i da vidimo kako izgleda organizovana i plaćena kampanja takozvanih “lažnih vesti”, sa ciljem vršenja pritiska pre svega na odbornike kako bi se promenila izborna volja građana. Preko 400 plaćenih neistina emitovano je na ovaj način preko partijski kontrolisanih internet portala. Odbornicima je prećeno i fizičkom silom, “gepekovanjem”, što je prijavljivano i policiji, a bili smo svedoci i nasilnog pokušaja da se prekine sednica skupštine opštine upadom organizovanih partijskih aktivista. Sve to bilo je razlog na žalost da se o dešavanjima u Paraćinu govori i na međunarodnom nivou. Namere onih koji su hteli da silom, lažima, pretnjama, prevarom promene izborne rezultate nisu se ostvarile. Skupštinska većina i na kraju ove godine brojala je 46 od 55 odbornika, a u nekim trenucima i nešto više. Dva puta je provera većine sprovedena i tajnim glasanjem odbornika i oba puta rezultat je bio više nego jasan, priča o “prekomponovanju” što se Paraćina tiče je završena.

Protekla 2018.god. bila je zaista puna izazova, ali ipak uspešna kad je reč o rešavanju problema građana na svim poljima za koje je nadležna lokalna samouprava, uz veliki iskorak napred kad je reč o stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta, realizaciji velikih infrastrukturnih projekata i sa druge strane godina u kojoj je smo u Paraćinu bili svedoci korišćenja nasilja, pokušaja zloupotrebe institucija, korišćenja plaćenih laži i medijskih manipulacija u političke svrhe od strane nekih lokalnih političkih organizacija.

Imajući u vidu projekte čija je realizacija u toku, pripremljenu tehničku dokumentaciju, potpisane sporazume i donete odluke skupštine, jasno iskazanu volju skupštinske većine, siguran sam da će predstojeća 2019.god. biti uspešnija u pogledu napretka u onim poslovima za koje su nadležne opštinske službe, od godine koju ispraćamo.

Dakle, što se tiče poslova u opštinskoj nadležnosti, ima razloga za optimizam, ima razloga da u 2019.god. očekujemo bolje dane uz rešavanje velikog broja problema sa kojima se danas suočavaju građani i na kraju ovog izlaganja, koristim priliku i da svim građanima i građankama poželim sve najbolje u 2019.god.