ĆUPRIJA-Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić najavio je da će strana kompanija zakupiti 12 hektara građevinskog zemljišta početkom januara. Njima će biti potrebni kooperanti iz Pomoravlja.

-Ta investicaja je veoma važna. Skupština je donela odluku da zemljište iznajmimo za 35 miliona dinara, rekao je on na konferenciji za novinare.

Odbornici SO Ćuprija doneli su odluku o davanju u zakup 12 hektara stranoj kompaniji na dve godine.

– Reč je o investicijama koje držimo pod velom tajne. Velikoj investiciji  za Ćupriju i ne želimo da konkurenti, drugi gradovi, čuju o čemu se radi. Kada potpišemo ugovor objavićemo sve detalje, rekao je predsednik SO Branislav Tazić.

Firma iz Turske, O-P grupe agro doo Beograd, koja je uzela u zakup na deset godina Poljoprivredno dobro “Dobričevo” kod Ćuprije za farmu junica, do sada je u farmu smestila 600 junica, od 5.000 koliko je planirala. Danas je toj kompaniji odobrena dozvola za izgradnju Energane na biogas. Holandska firma Rojal De Heus kupila je Komponentu. Ravanica je privatizovana i Medela iz Vrbasa će investirati milion evra. Naredne godine turska kompanija Feka automotiv gradi fabriku rasvetnih uređaja za automobilsku industriju. Kineski investitori kompanije Đonćao je zakupila pogone Velrmortransa za proizvodnju plastičnih granula i Suanhanlan proizvodiće čarape sa Eurofiberom, mašine su ocarinjene, počela je instalacija.

Zahvaljujući stranim investitorima Ćuprija je ove godine “ostvarila rekordan suficit u spoljno trgovinskoj razmeni, pet puta više nego lane”. Erić je ukazao da je prošle godine prosek neto plata u Ćupriji bio 305 evra, a na kraju ove 345 evra.

Erić je za iduću godinu najavio zapošljavanje oko 500 novih radnika, početak rekonstrukcije Opšte bolnice, završetak prve faze Atletskog centra i izradu dokumentacije za izgranju novog mosta preko Velike Morave čija je izgradnja planirana za početak 2020. godine.

Erić je kao “veoma” značajno ostvarenje ove godine ocenio rekonstrukciju puta Ćuprija – Senje, prema manastiru Ravanica, vrednu  1,2 miliona evra i najavio nastavak izgradnje do manastira.

– Iduće godine je 630 godina od Kosovskog boja i naša je želja da centralna državna proslava bude u našem gradu, a izgradićemo i Spomenik knezu Lazaru, rekao je Erić.

Najvaljena je izgradnja Spomenika sećanja na Nato agresiju, povodom 20 godina od bombardovanja Srbije i velikih žrtava. Ćuprija je više puta bombardovana.