PARAĆIN- Švedska kompanija “Rimaster” počela je ,,operaciju Srbija” koja predviđa upošljavanje do 1.000 radnika u narednim godinama i ulaganje više desetina miliona evra. U prvim danima ove godine 50 radnika, posle obuke u Poljskoj, Švedskoj i drugim državama, u zakupljenoj hali preduzeća Polet počeli su probnu proizvodnju kablovskih sklopova za ugradnju u teške mašine.

– Probna proizvodnja u ovom objektu trajaće tokom ove godine. Cilj je da se još jedna grupa radnika obuči i odredi proizvodnja komponenti za naredni period. Obaveza opštine je izgradnja proizvodne hale od 4.000 kvadrata do kraja ove godine. Uskoro ćemo raspisati javnu nabavku za izgradnju, kaže predsednik opštine Saša Paunović, koji je obišao prizvodne pogone.

Opština Paraćin, uz saglasnost Vlade Srbije podićiće kredit za finansiranje izgradnje hale od 4.000 kvadrata vredne oko 2 miliona evra. U toku je priprema projektne dokumentaciju za izgradnju “Industrijskog parka” u zoni “Zmič” i do kraja godine bi investicija trebalo da bude realizovana. Šveđani će se u skladu sa dogovorom pojaviti na konkursu i zakupiti halu po tržišnim uslovima na deset godina, bez subvencija, te će na taj način biti vraćane rate kredita.

– U tom smislu to neće biti opterećenje za građane Paraćina i budžet opštine, ako sve bude sprovedeno kako je dogovoreno. Šveđani investirali u opremu za probnu proizvodnju u Paraćinu nekoliko miliona evra. U Paraćinu su prisutni ekipa iz Poljske i inžinjeri iz Kine, koji su sa obučenim radnicima iz Paraćina započeli probnu proizvodnju. Za početak se rade prostiji proizvodi, zatim treba da usledi sertifikacija i u nastavku upošljavanje sledeće grupe radnika. Kompletna proizvodnja namenjena je izvozu za ugradnju u teške građevinske mašine, navodi Paunović

Do kraja godine predviđeno je upošljavanje do 200 radnika, a u zavisnosti od realizacije plana predviđeno je upošljavanje do 1.000 radnika u fazama do po 200 zaposlenih, jer je obuka neophodan uslov.  Konkurs za zapošljavanje u Švedskoj kompaniji biće stalno otvoren tokom svih investicionih faza . Sada su uglavnom potrebni operateri. Zainteresovani se mogu prijaviti bez obzira na stručnu spremu, jer je zbog specifičnog načina proizvodnje, neophodno da prođu odgovarajuću obuku.