JAGODINA- Kako nezvanično saznajemo u akciji pripadnika MUP Srbija u šest gradova Pomoravskog okruga zadržano je 7. muškaraca koji se dovode u vezu sa izvršenjem nekih od najtežih krivični dela. Reč je o licima za koje se sumnja da predstavljaju vođe ili su vrhu kriminalnih klanova. Njima je određena mera zadržavanja do 48 sati, posle koje mogu biti procesuirati pred nadležnim tužilaštvom uz krivičnu prijavu ili pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza. Policija je najavila da će o svemu detajnije obavestiti javnost saopštenjem.

Da podsetimo, ministar Nebojša Stefanović je u petak rekao da je tokom policijske akcije zadržano 150 lica koje se dovode u vezu sa nekim od najtežih krivični dela u Srbiji.

Više desetina osumnjičenih uhapšeno je jutros u obimnoj akciji prilikom koje je policija upala u nekoliko stotina kuća i stanova. Među privedenima su i Nebojša Stojković Stojke, Zvonko Mateović, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Lindo, V. Vukotić, Jovanović…

On je dodao da država neće stati u progonu onih koji se bave najtežim krivičnim delima i trgovinom narkoticima.

– Poseban udarac ćemo imati na one koji se bave krivičnim delima u vezi sa nasilje i ubistvima”, rekao je ministar i dodao da će naglasak države biti na “stalnoj akciji” koja će doprineti da se ovi ljudi ne osećaju lagodno i ne budu mirni na teritoriji Srbije.

-Imaćemo stalni pritisak policije i tužilaštva na sva lica koja se sumnjiče za teška krivična dela. MUP i Ministarstvo pravde će sutra predložiti predsedniku Srbije izmene zakona koje će omogućiti efikasniju borbu protiv kriminala i pooštriti sankcije za razna krivična dela”, rekao je Stefanović.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da su analize pokazale to da su sudovi odustajali često od teške kaznene politike, da bi se u većini slučajeva dodeljivale uslovne presude.