PARAĆIN- Na večerašnjem protestu Otpuštenih radnika preko fejsa, bivših radnika Srpske fabrike stakla, u centru Paraćinu okupilo se nekoliko stotina građana. Apelacioni sud je odbacio predlog stečaj u SFS, a kako je rečeno na skupu u međuvremenu je oko 300 radnika dobilo otkaz i zato su uputili poziv Nadzornom odboru SFS da im se obrati. Predsednik NO SFS je Milorad Pušica visoki funkcioner SNS , a član NO bio je Dušan Adamović, člani IO SNS.

-Otpušteni smo u toku noći. Predsednik NO je obećao u medijima da će pozvati sve otpuštene radnike, pogledati im u lice i reći njihov pravni status. Dva meseca je prošlo od tada i očekujemo da nam se obrati Nadzorni odbor. Vodimo borbu za opstanak SFS, pozivamo menadžment da nam kažu kada ćemo biti vraćeni na posao i ko je izazvao s tečaj, kazala je Violeta Kostić.

Menadžment SFS nije pozvao radnike da se vrate na posao posle odluke Apelacionog suda o odbacivanju stečaja. Skupu se obratila supruga poginulog radnika SFS u rudniku Plana.

– Nikada nisam radila u SFS, ali sam živela od te plate i preživljavala sve što se radnicma događalo od početka stečaja. Ja sam supruga tragično stradalog Dragana u rudniku Plana. Moj suprug  je na dan krsne slave izvozio je eksploziv ultom sa  kojom se survao u ambis. U lažnom stečaju radio je bez dana odmora, i tog dana umesto da sa porodicom seče slavski kolač dogodila se tragedija. Čijom krivicom? Na toj ulti je pre par godina izgubio prst, da bi nam iz Staklare dostavili dokumentaciju da nije imao nikakve povrede. Imamo sve dokaze i izveštaje, pokrenuli smo sudski spor. Zahvaljujem se otpuštenim radnicima koji se bore samnom i mojom porodicom za pravdu mog pokojnog supruga. Pozivam menadžment Staklare da nam se obrate, potresno je pričala je Slađana Nedeljković.

Bilans ,,lažnog” stečaje je otpuštenih 300 radnika i pet umrlih kolega, mladih ljudi, kojima su na samrtničkoj postelji uručena rešenja o otkazu, nisu im dali šansu tom platom, svedočila je Vesna Simić.

– Ovo nije politički skup, mi nismo političari, ali se politika bavi nama i nama su krivi politika i vlast. Mi to znamo i svesni smo toga. Lažni stečaj podrazumeva da neko iz sudstva ili ne znam odakle to proizvede i dozvolio da ta firma iz garsonjere u Čačku i 1.000 dinara uloženog kapitala otera SFS u stečaj, oni su potraživali 47 miliona evra. Znamo ko stoji iza toga, dve struje su vukle svaka na svoju stranu, a imali su zajednički interes. Menadžment nas neće da vrati na posao i predstoji nam borba, poručila je ona.

– Pitam Nadzorni odbor da li, pored ovakve nepravde, možete mirno da spavate vi i vaše porodice. Idete na zimovanja i letovanja, imate šta da jedete, a da li se pitate šta je sa našim porodicama i decom. Ne vi se to ne pitate, zato što vas to i ne dotiče. Imate posao i lepe plate, interesuje vas da ima samo vas i vaše porodice, zaključio je Dejan Milenković.