Beograd- Na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), koja se održava u Beogradu na poziv Opštine Paraćin i uz pomoć opština Čajetina i Stari Grad i grada Šapca, predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je da je prisutan novi vid uklanjanja političkih protivnika sa javne scene i da je reč o ,,medijskim” ubistvima, koje se po motivima ne razlikuje od pucanja iz pištolja, te da  Savet Evrope za te pretnje treba pronaći nove odgovore.

-Današnja sednica za veliki broj predstanika lokalnih vlasti u Srbiji ima i simboličan značaj. Ona potvrđuje da je Srbija deo porodice evropskih zemalja koje čine Savet Evrope, da se i dalje borimo za očuvanje zajedničkih vrednosti koje su u dokumentima Saveta Evrope. Na mnogim mestima u Evropi demokratija, ljudska prava, slobode medija, vladavina prava i sve ono zašta se zalaže Savet Evrope u svojim dokumentima su ugroženi. Neprijatelj koji sada preti pretvara se da je demokrata, simulira slobodne izbore, tvrdi da je sloboda medija je u tome što svako može da emituje lažne vesti. Koristi demokratske institucije da donese zakone kojima će se ukinuti ljudska prava i slobode. Na čelo nezavisnih regulatornih tela silom većine postavljaju se zavisni i poslušni ljudi koji ne rade svoji posao. Metode kojima se služe ponekad su brutalne i vekovima stare, uključuju politička hapšenja, maskirane političke mere borbe protiv korupcije, ali nažalost politička ubistva kakvo je bilo ubistvo Olivera Ivanovića, političara iz Kosovske Mitrovice. U drugom situacijama politički protivnici se eliminišu na suptilniji i moderniji način, putem medija i društvenih mreže koje se kontrolišu iz jednog centra, stotinama pripremljenih, planiranih, koncentrisanih javnih objava, kako bi se žrtvama uništio ugled i ugledni građani bili izloženi progonu hipnotisanih masa. Ova medijska politička ubistva razlikuju se od pucanja iz pištolja samo po tome što su za naručioce jeftinija, ali su efekti za žrtve slični. Uklanjanje iz javnog i političkog života, brisanje iz života lokalne zajednice uz odlazak u izgnastvo kao laške rešenje od života pod stalnim pritiskom. Nema razlike u motivima u onih koji naručuju takva ubistva i jedni i drugi su u duši ubice. Za te nove pretnje, koje delom stižu zbog novih tehnologija, treba pronaći nove odgovore. Ovaj Komitet i Konges SE predstavljaju nadu za mnoge kolege predstavalju poslednju liniju odbrane i poslednje mesto gde se može čuti glas razuma i dobije potvrda da ono što doživljamo jeste suprotnost demokratiji i da shodno tome delamo, rekao je Paunović na početku sastanka i dodao da da ove reči, koje mogu izgledati kao preterivanje onima koji dolaze i zemalja stabilne demokratije, nažalost su proizvod iskustva koje ne želi nikome da stekne sa sopstvenom primeru.

Na početku sednice predsedavajući je obavestio Komitet da je jutros na sastanku sa ministrom Ružićem dogovoreno slanje postmonitoring misije u Srbiju, što nije redovna procedura, svaka zemlja članica SE prihvatila je dokazak redovnih monitoring misija koje poveravaju stanje lokalne demokratije, poštovanje ljudskih prava i sloboda uključujući i održavanje slobodnih i fer izbora na pet godina. Članstvo u Savetu Evrope, koje nema veze sa Evropskom unijom, dokazuje da je zemlja deo kluba civilizivanih i slobodnih zemalja ali podrazumeva i poštovanje i proveravanje poštovanja tih sloboda.