JAGODINA-Privredni suficit grada Jagodine za 2018. godinu je 9,7 miliona evra i dupliran je u odnosu na 2017. godinu, izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma. Iz Jagodine se najviše izvozilo u Italiju – 40 odsto, na drugom mestu je Rumunija i na trećem Meksiko. Sa te tri zemlje Jagodina ima spoljnotrgovinski suficit. Strani i domaći investitori imaju maksimalnu logistiku na teritoriji grada Jagodine, a najveći broj investitora u Jagodini je iz Italije i zato se i ulica u Industrijskoj zoni u Jagodini zove Italijanska ulica.

-Privreda grada Jagodine ostvarila je za 17,1 odsto veći izvoz u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinska razmena jagodinske privrede bila je 224,5 miliona evra, a izvoz 117,1 miliona evra. Izvoz iz Jagodine čini 56,4% ukupnog izvoza Pomoravskog okruga, kaže Marković.

Značajan izvozi beleži se i u Rusiju, Nemačku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

– Prema proizvodima koji se najviše izvoze vidi se da su najveći izvoznici italijanske kompanije koje rade u Jagodini.

Iz Jagodine su se najviše izvozile samolepljive rolne, hartije, kartoni, delovi za sedišta za automobile, autocirade, nameštaj, kablovi, provodnici, mašine, aparati, konstrukcije, mesne prerađevine, sekundarne sirovine i jaja. Prva četiri mesta u izvozu pomoravske privrede zauzimaju kompanije iz Italije koje rade u Jagodini, a to su  Vibak, Aunde, Konfekcioni Andrea i Mobil Turi. Među 10 izvoznika su i Jela, Holding Kablovi, Metal Eko Sistem, Juhor, Feman, Komo, Agrođole i Testeral, rekao je Marković.

-Na teritoriji grada Jagodine postoji odlična poslovna klima i veoma dinamična poslovna aktivnost. Podaci koji govore u prilog tome, pored navedenih su i ti, da je u Jagodini 2012. godini bilo 726 privrednih društava, a u prvih šest meseci 2018. godine 822, broj preduzetnika je 2012. godine bio 1973, a u prvom polugodištu 2018., 2089. Jagodina danas ima najveći broj privrednih društava i preduzetnika nego ikada, istakao je Marković.