PARAĆIN- Nekoliko stotina bivših radnika Srpske fabrike stakla (SFS) okupljenih u grupi ,,Otpušteni sa fejsa” i građana večeras je drugi put protestvovalo u centru  Paraćina sa zahtevom da se vrate na posao, a danas je na elektronskoj tabli Privrednog suda u Kragujevcu postavljen predlog za pokretanje Unapred pripremlejnog programa reorganizacije SFS koje je pokrenulo rukovodstvo tog preduzeća. Posle ,,lažnog” stečaja u kome je posao, prema podacima grupe radnika koja prostestuje, izgubilo oko 300 radnika, sada je rukovodstvo SFS poseglo za ,,slamkom spasa”, jer je pretila prinudna naplata, a dugovi se procenjuju na više desetina miliona evra. Dok sud i poverioci ne odluče o predlogu UPPR odlaže se prinudna naplata dosadašnjih dugova, što može da potraje do nekoliko godina.

– Podneli smo zahtev za reviziju Kasacionom sudu odbačenih presuda o povratku radnika na posao u SFS i ići ćemo do Strazbura. Pozivamo predsednika Nadzornog odbora Milorada Pušicu i direktora Nebojšu Bogdanovića da se obrate radnicima o njihovoj sudbini posle odbacivanja stečaja. CPR Impeks nije vlasnik SFS, jer nisu ispunili ugovornu obavezu, kao ni Svetozar Crnogorac. Oni su ,,Oružari” imaju novac, a mi to nemamo imamo volju, čast i poštenje da istrajemo u ovoj borbi za život i rad što je garantovano Ustavom  i zakonom, kazala je Vesna Simić bivša radnica SFS.

Violeta Kostić pozvala na odgovornost menadžment SFS, Pušicu i Crnogorca i zapitala zašto ne poštuju zakone i zašto nisu otpušteni radnici vraćeni na posao.

– Kako su oni vraćeni na posao, da li se plaše otpuštenih radnika i zašto im se ne obrate, ako rade sve po zakonu. Pozivam ih da nam kažu pravni status. Mi se njih ne plašimo, iako su oni ,,Oružari”. Stečajni postupak je odbačne, ali je rukovodstvo SFS podnelo predlog za UPPR, istakla je Violeta Kostić.