U nedelju  10. marta 2019. godine od 11 časova u Svilajncu se po 11. put održava, sada već tradicionalna i omiljena dečja manifestacija  – „Bele poklade“.

Velika pokladna  povorka pod maskama kreće iz Parka evropskog prijateljstva od 11 časova,  a završava se na Trgu Stevana Sinđelića uz pokladnu vatru, posluženje, ulične zabavljače…

Na velikoj bini na Trgu Stevana Sinđelića od 12 časova predstaviće se: žongleri, štulari i balonari Cirkus teatra, talentovani pevači, najinteresantnije grupne i pojedinačne maske. Na bini će nastupiti i pobednik Pinkovih zvezdica Ljuba Stanković.

Bele poklade korene imaju u prastarim paganskim običajima kada su bile posvećene proslavi početka proleća. Belom nedeljom se smatra poslednja sedmica pred Uskršnji post, gde se poslednji dan naziva Belim pokladama. U svilajnačkoj opštini Bele poklade tradicionalno žive, a poslednjih godina prerasle su u zvaničnu gradsku manifestaciju, koja okuplja veliki broj ljudi iz celog regiona. Raznovrsnost maski i kreativnost učesnika ovu pokladnu povorku pretvorili su u svojevrstan karneval pod maskama čijoj pozitivnoj atmosferi doprinosi sve veći broj uličnih zabavljača i gostiju sa strane.