PARAĆIN- U Zavičajnom muzeju “Paraćin” večeras će u 18 sati biti otvorena izložba ,,TRI BOJE VINA” autori Dese Đorđević Milutinović i Aleksandre Maran Stevanović iz Prirodnjačkog muzeja iz Beograda

Vino je kultno piće, statusni simbol, pečat civilizacijskog uzdizanja…. i upravo naša, pomalo neobjašnjiva, opčinjenost jednim prevrelim grožđanim sokom ukazuje koliko smo zapravo vezani za Prirodu i prirodne procese.
Na izložbi ćete saznati kako je čovek od divlje loze „stvorio“ pitomu. Koje su osnovne razlike između belog, crnog i crvenog vina. Zašto je to neobično „pivo sa planina“ u Asiriji postalo statusni simbol, a u Antičkoj Grčkoj filozofsko piće. Šta je to „đavolsko vino“ i kako je ugljen dioksid proslavio pokrajinu Šampanj.
Međutim, uprkos toj jedinstvenoj i neraskidivoj vezi između vina i civilizacije, kao i hiljadama godina dugoj praksi vinske industrije, ipak moramo sebi priznati da ovaj napitak ne bi nikada nastao da nije same Prirode, jer za svako vino, bilo da je ono dobro ili loše, nije neophodno ništa drugo do samo jedna biljka i jedna gljiva, ili drugim rečima nema vina ni dobrog ni lošeg bez vinove loze i kvaščevih gljivica. A alhemija Prirode koja bez razlike utire put svim vinima ovoga sveta poznata je pod nazivom alkoholno vrenje i u potpunosti je prirodan proces. Sve ostalo što se „vrti“ oko ove tamne tekućine koju ljudi ponekad plaćaju zlatom a ponekad i životom, jednostavno su nus-produkti velikog dela same Prirode.

Izložba će biti izložena na spratu Zavičajnog muzeja “Paraćin” do 10. aprila. Možete se pogledati svakog radnog dana u periodu 8-20 časova, subotom 10-15 časova. Tokom trajanja Salona vina u Hotel Petrus u organizaciji Turistička Organizacija Paraćina u subotu 09. marta izložba će biti dostupna svim posetiocima do 20 časova.