Danas je u sedištu Bugarske socijalističke partije u Sofiji održan sastanak delegacija Jedinstvene Srbije, na čelu sa sa njenim predsednikom i narodnim poslanikom Draganom Markovićem Palmom i Bugarske socijalističke partije koju je predstavljao zamenik predsednika te partije i potpredsednik Narodne Skupštine Republike Bugarske Valeri Jablianov.

Tom prilikom Marković je istakao da su odnosi dve bratske države dobri, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov dobro sarađuju. “Jedinstvena Srbija se ne meša u unutrašnju politiku Bugarske, želi dobru saradnju sa svim političkim partijama ne samo u Bugarskoj, već i u celoj Evropi i svetu i susret dve partije rezultat je obostrane želje da bliže sarađuju. Bugarska socijalistička partija ima predstavnike u Evropskom parlamentu i ja vas molim da vaši poslanici u toj evropskoj instituciji podignu glas o nepravdi koja se sprovodi nad Srbijom. Srbija i problem Kosova i Metohije često su na dnevnom redu Evropskog parlamenta. Srbija je ispunila sve svoje međunarodne obaveze, a Albanci sa Kosova ne sprovode ni jednu tačku Briselskog sporazuma, krše CEFTA sporazum i uvode sulude takse od 100%, krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Po kom to međunarodno – pravnom aktu Kosovo ukida granice sa Republikom Albanijom i formira vojsku takozvanog Kosova?” upitao je Marković, koji je istakao da želi da u direktnim razgovorima sa predstavnicima partija koje su članice Evropskog parlamenta iznese istinu i pravo stanje stvari na terenu.”Nakon što je američki Stejt department u godišnjem izveštaju istakao da neprekidno traju napadi na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji i da kosovske vlasti onemagućavaju povratak raseljenih, očekujem da se sličan izveštaj nađe i u Evropskom parlamentu” rekao je Marković.

“Najvažniji ekonomski projekat naše dve države je gasovod “Južni tok”, koji će naše dve zemlje i region učiniti energetski stabilnim i tranzit gasa preko Bugarske i Srbije doneće veliku ekonomsku korist našim državama” istakao je Marković.

Predsednik Jedinstvene Srbije je pohvalio Bugarsku socijalističku partiju, koja je najveća opoziciona partija u Bugarskoj, za njen konstruktivan pristup na političkoj sceni Bugarske. “Za razliku od opozicije u Srbiji koja neargumentovano kritikuje sve u Srbiji, vi podržavate i čak pokrećete brojne projekte i zakone koji su od državnog interesa. To je primer ispravnog opozicionog nastupa.”, rekao je Marković.

Predsednik Jedinstvene Srbije je pozvao delegaciju Bugarske socijalističke partije da poseti Srbiju i da se tom prilikom potpiše sporazum o saradnji dveju partija.

JABLIANOV : SRBIJA JE PO EKONOMSKIM, KULTURNIM I ADMINISTRATIVNIM KRITERIJUMIMA SPREMNA ZA ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI

Zamenik predsednika Bugarske socijalističke partije i potpredsednik Narodne Skupštine Republike Bugarske Valeri Jablianov, poželevši dobrodošlicu visokoj delegaciji iz Srbije, istakao je da je Srbija po svim kriterijumima spremna za članstvo u Evropskoj uniji, ali da se pred nju stavljaju antinacionalni i antidržavni uslovi.

” Srbija je po ekonomskim, kulturnim i administrativnim kriterijumima spremna za članstvo u Evropskoj uniji, ali se pred nju stavljaju antinacionalni i antidržavni uslovi. Reč je sada o političkom procesu u kome Srbija treba da iznađe pravi put” istakao je Jablianov.

“Bugarska socijalistička partija se oduvek zalagala za najbolje moguće odnose dve bratske države, podržava evropski put Srbije, protivila se bombardovanju Srbije, organizovala demonstracije protiv bombardovanja i svesna je važnosti nacionalnog pitanja na Balkanu” rekao je Jablianov.

Jablianov je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Jedinstvene Srbije i narodnog poslanika Dragana Markovića Palme da delegacija Bugarske socijalističke partije poseti Srbiju. Domaćine, Bugarsku socijalističku partiju pored Jablianova predstavljali su i Stanislav Vladimirov, narodni poslanik i predsednik parlamentarne grupe bugarsko – srpskog prijateljstva i Vasil Stanimirov predsednik opštine Kovačevci sa kojom grad Jagodina ima izuzetno dobre odnose.