PARAĆIN- Haotična situacija u Paraćinu traje već 24 sata. Od jučerašnjeg upada pedesetak aktivista SNS u zgradu Opštinske uprave incidenti i provokacije ,,niskog” inteziteta se ređaju kao na traci. Nekoliko odbornika SNS je prenoćilo u opštini i još uvek su tamo. U zgradi su i opštinski službenici, kako bi se obezbedio red u zgradi. Opština zvanično ne radi za građane do ponedeljka u 7.30. Aktivisti i povernici SNS organizovali su tokom noći i prepodneva  nekoliko protestnih skupova isped ulaza u zgradu Opštine, iako nisu prijavili policiji javni skup.

– Odbornici SNS u svakom trenutku mogu da napuste zgardu, nisu zaključani u nekakvoj prostoriji, nismo ih ni zvali da dođu, došli su sami. U sali mogu da sede dok god žele, mogu da napuste zgradu kada god žele, slobodni su ljudi i nisu pod ključem. Tačno je da niko, ko nije ovlašćeno lice, ne može da uđe u zgradu. Ne postoji skupštinska aktivnost pa ni drugi odbornici ne moraju da dolaze. Očekujem nove provokacije SNS, nove performasne kakvi su bili tokom noći, to je deo njihove političke borbe. Oni navodno ,,čuvaju” institucije da ne dođe do promene volje građana. Ovde je volja građana da SNS nije na vlasti u lokalnoj samoupravi, te oni ometaju rad lokalne samouprave. To nije nedozvoljeno, ali jeste neprimereno jer SNS ima vlast u čitavoj državi, kaže predsednik te opštine Saša Paunović

Aktivisti opozicione SNS su počeli protestna okupljanja ispred zgrade opštine Paraćin juče oko 19 sati, kada im se obratio Milenko Jovanov, potpredsednik SNS. Međutim, skupu su se pridružili otpušteni radnici Srpske fabrike stakla i izviždali ga jer nisu dobili odgovor na pitanje zašto još uvek nisu vraćeni na posao, iako je Apelacioni privredni sud u Beogradu doneo odluku da je stečaj odbačen.

– S obzirom na to da smo godinu i po dana molili da neko dođe iz Beograda i kaže kako mogu da pomognu nama, otpuštenima, došli smo po odgovor sada, od funkcionera za kog smo čuli da dolazi, da ga pitamo da li je došao da pomogne SFS jer je stečaj odbačen i trebalo je da već budemo vraćeni na posao, rekla je Vesna Simić, jedna od otpuštenih, nazvavši to ,,nasiljem nad radnicima od strane Pušice, Svetozara Crnogorca i direktora SFS Bogdanovića”. Otpušteni radnici SFS sinoć su ispred tog preduzeća održali protest upozorenja  pod nazivom ,,5do24″ i najavili da sledećeg petka u 14 sati počinju štrajk glađu.

Posle obraćanja Jovanova, u zgradi Opštine Paraćin još uvek je ostalo nekoliko odbornika SNS. Aktivisti i poverenici SNS pokušavali su tokom noći u više navrata da uđu u zgradu opštine, intervenisala je Hitna pomoć jer je jednom od odbornika pripala muka. Opštinski odbor SNS Paraćin saopštio je da je ,,predsednik opštine Saša Paunović sinoć zaključao odbornike te stranke koji su ušli u prostorije opštine, skinuo ručke sa vrata od prostorija u kojima se nalaze, zaključao toalete i sprečio ih čak i da koriste vodu”. Pored tog, Paunović se prebacuje da ,,nije dozvolio ni da hitna pomoć isporuči lekove, insulin i vodu jednom od zaključanih odbornika, inače dijabetičaru.”

Predsednik opštine Paraćin demantovao je da je Hitnu pomoć pustila policija u opštinu da ukaže pomoć odborniku koji se žalio da mu nije dobro, koji je satima samoinicijativno sedeo u skupštinskoj sali i nije hteo sa izadje ni kada mu se, kako je rekao, slošilo.

-Hitnu pomoć je pustio portir. Lekar Hitne pomoći u rukama je nosio sendviče što se vidi na snimku, pa je logično pitanje bilo da li se sendvičima ukazuje medicinska pomoć. Kesa sa sendvičima uneta je odbornicima SNS, a posle čega se odbornik oporavio, otišao kući i kasnije se vratio sa željom da ponovo uđe, odnosno da se priključi onima koji su ostali. Medjutim, opštinske službe ne rade do ponedeljka i nije moguće ući u zgradu opštine tokom vikenda, objašnjava Paunović.

U toku prepodneva naprednjaci su se ponovo okupili ispred  ulaza u zgradu Opštine i skandirali u masi razne parole.

– Nikome nije uskraćena sloboda kretanja, odbornici mogu koliko god žele da ostanu u opštini ili mogu da da izađu. Naprednjaci izvode slične performasne po celoj Srbiji, pa i u u opštinama gde nisu na vlasti, sve je čista izmišljotina. Emituju se najneverovetnije laži. Zato što znamo da su skloni izmišljanju stvarnosti, snimamo sve događaje, sve snimke imamo. Iz tih snimaka se jasno vidi da ovo što se danas emituje putem velikih medija je čista laž, rekao je Paunović.

Organizatori 1od5 miliona u Paraćinu su izjavili da su im prevoznici otkazali autobuse, aiko su im već platali prevoz do Beograda, ali oni su privatnim automobilima ipak otputovali.