Levač je poznat po manastirima i vinarijama, i uz idiličnu i nedirnutu prirodu idealna su pozivnica za turiste koji žele da provedu nezaboravan dan. Vinarije Miletić i Dacić u Opariću, Lastar u Sekuriču i Levač u Rekovcu, kao i podrumi vinara prava su vinska ruta za ljubitelje vina.

 

Raletinac, Sarinac, Denkovac

Prema narodnom predanju manastiri Denkovac, Raletina i Sarinac su zadužbine tri kćeri iz  XIV veka nepoznatog srpskog plemića koji je poginuo u Kosovskom boju. Po imenima tri devojke Rale, Dene i Sare – sazidane su tri crkve na području sela Velikih Pčelica na granici Rekovca i Kragujevca. Ove svetinje su po njihovim imenima.

Kalenić

Prolazeći kroz živopisan Levač, nikako ne smete zaobići manastir Kalenić, top destinaciju za izletnike za Levčane i meštane okolnih opština. Pokraj Kalenićke reke decenijama mlađe generacije uz logorsku vatru dočekuju uranak. Manastir Kalenić predstavlja najveću znamenitost Levča. Izgrađen je u 15. veku pod pokroviteljstvom protovestijara Bogdana. Najposećeniji je u vreme Levačkog sabora.

Preradovac

Manastir Preradovac, jedan od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji Levča, posvećen je Stefanu Prvovenčanom, prepodobnom Simonu monahu, a nalazi se na 12 km udaljenosti od manastira Kalenić. Za vreme komunizma služio je seljacima da u njegovim zidinama zatvaraju, čuvaju ovce, budući da je bio porušen i zapušten. Nalazi se između dva sela Lepojević i Oparić – okrug Levač u Šumadiji.

Županjevac

Stari grad – Županjevac je jedna od najznačajnijih građevina rimskog doba i srednjeg veka. Građevina je od velikog kulturnog i turističkog značaja. Grad je postojao još u doba Rimljana i bio je značajno vojno utvrđenje. Do sada je malo ispitan.

Manastirak

Ne postoje pouzdani podaci kada je u Donjoj Kruševici, nekoliko kilometara severno od Rekovca podignut Manastirak ili Mali manastir, ali prema tradiciji, građevina je nastala početkom XV veka u vreme despota Stefana Lazarevića, istovremeno sa obližnjim manastirom Kalenićem. Kako Manastirak po svom obliku, načinu gradnje i dekoraciji pripada moravskoj graditeljskoj tradiciji, odnosno po mnogo čemu podseća na Kalenić, ovo predanje može se smatrati verodostojnim. Ovakvo datiranje potvrđuje i nedavno pronađena, vojnička kaciga koja odgovara vremenu kneza Lazara.

 Bobanova bara

Bernard Ljubas, prijateljima poznatiji kao Boban, od potpuno nepristupačnog predela na tromeđi sela Siljevice, Komarana i Kruševice napravio je kod Rekovca pravi raj na zemlji. Kada je pre desetak godina na poklon dobio 22 ara u predelu zvanom Crvena zemlja, najpre je posekao trsku iz jezera, koje se od nje nije videlo, potom je doneo staru kolibu i napravio letnjikovac. Iz godine u godinu, ljudi iz cele Srbije dolaze u vreme prvomajskih praznika da sa društvom ili u krugu porodice provedu nekoliko sati u netaknutoj prirodi pitomog Levča.

Govor voda

Govor voda je izvor na brdu Grad (818m). Zanimljivost ovog izvora je u tome što se iz malene pukotine u steni čuje žubor vode, koja izbija na površinu nekoliko metara dalje. Zbog ovog žubora izvor je i dobio naziv „govor voda“. Najjednostavniji način da se dođe do ovog izvora je uz pomoć meštana iz okolnih sela Županjevca i Sibnice, a mnogi će biti raspoloženi da vas odvezu blizu izvora i vrate nazad u selo svojim traktorom. Po legendi, ova voda je isceliteljska, a posebno pomaže deci koja imaju problem sa govorom tj. mucanjem