ĆUPRIJA- Turistička organizacija Ćuprije organizovala je tribinu na temu “Razvoj seoskog turizma”, a ovaj vid turizma prepoznat je kao razvojna šansa te opštine. Prvi koraci napravljeni pre tri decenije u Bigrenici i Starom Selu, ali nije bilo podrške lokalne samouprave. Zainteresovani za razvoj seoskog turizma mogili su da se informišu o podsticajima i merama koje preduzima država i  opštine Ćuprija u tom smislu, a predstvnici Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja sa upoznali su zainteresovane sa primerima dobre prakse iz regiona.

-Pored sportskog, verskog i kulturno-istorijskog turizma, pomoćićemo zainteresovanim sugrađanima da započnu sa seoskim turizmom. Odziv za trbinu je veliki, počastvovani smo učesnicima i gostima iz Šumadije, odnosno Topole, Rekovca, Batočine i Despotovca, takođe tribinu je pratio veliki broj zainteresovanih iz ćuprijskih seoskih gazdinstava koji imaju nameru da se bave ovim vidom turizma, kazala je direktorka TO Ćuprija Jelena Petrović i dodala da će za početek biti obavljena obuka po selima i promocija seoskog turizma.

Ugledni primer bila je Topola, gde je 11 domaćinstva počelo da se bavi seoskim turizmom uz pomoć lokalne turističke organizacije. Resorna ministarstva za razvoj seoskog turizma opredelila su za ovu godinu 110 miliona za ove namene i to je prilika da seoska domaćinstva učestvuju na konkursima, takođe tu su i međunarodni fondovi.