DESPOTOVAC- Najboljom predstavom 24. Majskih amaterskih pozorišnih svečanosti u Palažanu kod Despotovca, jednoglasno publika i žiri, proglašena predstava „Zvezdana prašina“ Pozo rišta iz Loznice koja je ponela nagradu „Slavoljub Vulić“. Po ocenama publike i stručnog žirija dodeljene su nagrade za najbolju žensku epizodnu ulogu Snežani Mandrašević iz Kostolca za ulogu ,,Stane” u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, najbolju mušku epizodnu ulogu Zoranu Grujiću iz Loznice, kao ,,Kum” u predstavi „Zvezdana prašina“. Nagrada za žensku glavnu ulogu uručena je Danijeli Božićković Radulović iz Malog Crnića, za ulogu ,,Živke” u predstavi „Gospođa ministarka“, a nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu dodeljena je Nemanji Lugavcu iz Rače, za ulogu ,,Harmsa” u predstavi „Slučaj“.

-I ove 24. Majske amaterske pozorišne svečanosti su završene, sve je proteklo na jednom i više nego zadovoljavajućem nivou, i što se tiče nas iz organizacije, i što se tiče samih učesnika, a po publici i njihovim reakcijama smo videli, tokom svih ovih dana, da su i oni bili oduševljeni predstavama. Ono što je značajno za ovu manifestaciju je da je publika bila divna, da su i amaterska pozorišta a i prfesionalci koji su odigrali svoju predstavu bili zadovoljni reakcijama, izjavila je Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“.

U organizaciji Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ a pod pokroviteljstvom Opštine Despotovac, od 13. do 19. maja, u sali Doma kulture u Plažanu održane su 24. Majske amaterske pozorišne svečanosti (MAPS). Tokom ovih nedelju dana publika je imala prilike da pogleda i oceni šest predstava, pozorišta iz Starog Sela, Resavice, Rače, Loznice, Kostolca i Malog Crnića, a pored takmičarskog dela u revijalnom delu nastupila su i pozorišna trupa iz Beograda, kao i Predškolska ustanova „Rada Miljković“ iz Despotovca.

Manifestaciju je otvorilo pozorište iz Starog Sela „Vlada Marjanović“, predstavom „Kraj vikenda“, posle ove predstave svake večeri je puna sala Doma kulture mnogobrojnim aplauzima nagrađivala i ostale predstave, „Neću kući“ pozorišta Resavica, drama „Slučaj“ pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače, „Zvezdana prašina“ pozorišta KUD „Karadžić“ iz Loznice, potom predstava „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ pozorišta „Castellum“ iz Kostolca i pretposlednjeg dana MAPS-a odigrana je „Gospođa ministarka“ pozorišta Centra za kulturu Malo Crniće.

Nakon dodele nagrada, revijalni deo i poslednje veče MAPS-a publici je donelo predstavu „Otkačene“ pozorišne trupe „Monicart“ iz Beograda, u kojoj su uloge tumačili Monika Romić, Slavica Ljujić, Zlatija Ivanović, Danica Radulović, Jovana Mladenović, Marko Stojanović i Boris Milivojević.