JAGODINA-U Skupštini Grada Jagodina u januaru 2018. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen poslerevizioni izveštaj završnog računa budžeta Grada Jagodina za 2016. godinu i demantovano pisanje ,,pojedinih” medija da su sredstva nenamenski trošena, posebno je lokalni medij, koji je objavio izveštaj DRI, apostrofiran kao ,,beznačajan”.
–Naročito nam je drago što je državni revizor zadovoljan i navodi nas kao primer za grad koji sve rešava brzo, efikasno i na najbolji mogući nači, kazala je tada zamenica načelnika Uprave za budžet, a sada načelnica, i dodala da se na Jagodinu vrši medijska hajka.
–Jedan od medija je napisao da je Grad Jagodina rekorder u prikazanim nepravilnostima u izveštaju Državne revizorske institucije. Želim da kažem da je taj medij rekorder u objavljivanju neistina. Ne radi se o mediju, već o jednom beznačajnom portalu, kazala je ona.
Postupak revizije završnog računa budžeta Grada Jagodina za 2016. godinu je okončan i dobijen je poslerevizioni izveštaj.
–Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo vrlo ponosni na ovaj izveštaj jer su sve nepravilnosti, koje su inače bile proceduralnog karaktera, otklonjene u roku od 90 dana i ranije. A mogu da izrazim i zadovoljstvo revizora. Mnoge zbunjuje izveštaj revizora i otuda pisanje medija da su sredstva nezakonito trošena zato što to znači da po mišljenju revizora nešto nije bilo u okviru zakona. Ni u jednom trenutku se nije postavljalo pitanje namenske opravdanosti korišćenja sredstava jer su sva sredstva i svaki dinar iz budžeta grada trošeni u skladu sa ugovorima i fakturama i u skladu sa verodostojnom dokumentacijom, rekla je pre godinu dana ona.
Ona je navela da je konferencija za novinare sazvana jer neki ,,mediji” daju komentare na izveštaj revizora budžeta grada a da pri tome iznose poluistine, neistine i na pogrešan način tumače izveštaj revizora. Navela je primer letovanja učenika i da je grad posle izveštaja DRI tražio i dobio saglasnost Ministarstva za rad, što je predstavljalo zakonski argument za revizore.
–Uglavnom sve ono što piše u izveštaju da je bez pravnog osnova, sličnog je karaktera. Izmenom nekih naših opštih akata, mi smo sve doveli u zakonski okvir tako da to potvrđuje i revizor u svom izveštaju, kaže ona.
Ona je navela da lični marketing predsednika ne može biti pružanje pomoći građanima ugroženog socijalnog stanja.
–Program socijalne zaštite je predviđen budžetom i u skladu sa tim planom se izvršavaju rashodi za socijalnu zaštitu. Predsednik stalno naglašava da se sredstva izdvajaju iz budžeta. To nije lični marketing. Postavlja se pitanje i donacija koje naš grad dobija za organizovanje putovanja. Organizovali smo putovanja privredno-političkih delegacija u inostranstvo isključivo od donacija. Reč je o dobrovoljnim transferima od pravnih i fizičkih lica koji sa zadovoljstvom daju gradu donacije jer su zadovoljni kako grad izgleda, istakla je ona.
Ona je ukazala i na pisanje jednog medija koji je naveo da je revizor u izveštaju napisao da se jednokratna pomoć mora vršiti preko Centra za socijalni rad.
–Postupili smo po preporuci državnog revizora i pravo na jednokratnu pomoć utvrđuje Centar za socijalni rad. I do sada smo tako radili. S tim što je rešenje donosila Komisija za socijalnu pomoć koja se sastojala od stručnih ljudi u oblasti socijalne zaštite. Reč je o formalnoj stvari koju smo mi proceduralno promenili. Revizor se potpuno složio sa nama. Mi smo njemu dostavili sve spiskove, priznanice, sve zahteve i rešenja i on je meru ispravljenja naveo kao zadovoljavajuću, zaključila je ona.

Delovi teksta i foto : jagodina.org.rs