PARAĆIN- Sa bruto prihodom od 8 miliona evra godišnje paraćinski „Bahus“, spada u red najuspešnijih srpskih preduzeća. Međutim, domaći investitori su po rečima vlasnika tog preduzeća Mladena Veljovića u nepovoljnijem tržišnom položaju, jer država favorizuje strance.

-Favorizovani su u odnosu na nas, domaće privrednike. Imamo i mi neke povoljnosti, ali nikad kao oni koji dolaze iz drugih zemalja. Jedno vreme oni su dobijali 10.000 po radniku, zašto nama ne daju pet ili bar tri hiljade? Stranci dođu, oforme posao, zaposle radnike, ali ono što zarade to ide van ove države, kaže Veljović.

 

Paraćin ima nekoliko privrednika koji zapošljavaju veliki broj ljudi, više od 200 i 300 radnika, ali problem radne snage biće sve očitiji.

-Suočeni smo sa problem koji verujem imaju sve firme. Odlaze ljudi koji su završili škole. Svi koji voze kamione takođe su potencijali radnici u inostranstvu. Nekada smo pričali da je kod nas u Srbiji jeftino gorivo pa možemo da vozimo po jeftinijoj ceni, a sad smo došli u situaciju da je gorivo jeftinije u Austriji, Nemačkoj itd. I oni naše vozače plaćaju troduplo više. „Bahus“ još uvek nema problem da je ostao bez ljudi, ali gledano generalno, to jeste srpski problem, zabrinut je Veljović.

Paraćinski „Bahus“ širom Srbije i regiona poznat po napicima Na eks, Vita Vita, Cokić na eksić, a brend se širi na još jednu firmu „DM trgovina“ koja je vlasnik Destilerije. Proizvodnja domaćih rakija odličnog kvaliteta biće još jedna u nizu izuzetnih ponuda ovog kraja.

-,,Bahus“ postoji 28 godina i opstao je u povoljnim i manjem povoljnim vremenima koja su iza nas. Teško je bilo takmičiti se sa vodećim svetskim brendovima poput firmi „Koka kola “ i „Pepsi“, ali „Bahus“ je istrčao taj maraton, a trči i danas. I ne samo to. Oni otvaraju nove firme i šire svoje proizvodne kapacitete i celokupnu ponudu,navodi Veljović.

Bahus zapošljava 158 radnika, Destilerija ima 4.

-Destilerija ne bi mogla da radi i opstane da nema iza sebe ozbiljnu firmu kao što je „Bahus“. Želeli smo da napravimo nešto što ćemo imati na lageru. Na srpskom tržištu danas je mnogo rakija koje nisu dobrog kvaliteta, a veliki je problem i to što ono što piše na etiketi nije u flaši. Mi smo imali ideju da vidimo šta je to što najbolje može da se napravi iz našeg voća. Eksperimentisali smo čisto za nas i sa voćem iz Grčke, ali mogu vam reći da je naše voće ipak najbolje. Dunje su druge vrste, nisu aromatične kao naše, a isto važi i za kajsije,objašanjava  Mladen Veljović.