Povodom tekstova na portalima pink, informer i srbija danas, u kojima je izneto niz spekulacija i netačnih činjenica, Odsek za informisanje SO Paraćin uputio je demant sledeće sadržine.

PREDMET: Demant (Odgovor)

Povodom tekstova koji su portali pink.rs, informer.rs i srbijadanas.com objavili pod nazivom: „SKANDAL U PARAĆINU! Predsednik opštine pretio službenici Centra za socijalni rad: Ili moj direktor, ili otkaz!” u utorak, 23.jula 2019 godine,   na osnovu Zakona o informisanju isnistiramo da  objavite sledeći demanti (Odgovor) Odseka za informisanje Skupštine opštine Paraćin:

  1. Neistinit je navod da je ”predsednik slagao” da se čuo sa Anom Brnabić i Bratislavom Gašićem povodom činjenice da nadležno ministarstvo već tri godine ne ispunjava uredno svoju zakonsku obavezu da da mišljenje na predlog opštine na postavljenje v.d.direktora Centra za socijalni rad.

Naime, predsednik opštine u okviru svojih dužnosti je uputio više dopisa nadležnom ministarstvu i na druge načine se zatim direktno obratio predsednici Vlade Srbije kako bi procedura postavljenja v.d. direktora, posle tri godine  od kako je dosadašnja direktorka podnela neopozivu ostavku smatrajući da ne može da obavlja ovu dužnost, bila ”otkočena” u nadležnom ministarstvu.

S tim u vezi izrazio je sumnju da je reč o ”političkoj blokadi” od strane Srpske napredne stranke. Ovim povodom u telefonskom razgovoru g.din Bratislav Gašić, bivši potpredsednik Srpske napredne stranke obavestio je predsednika opštine da ne postoji nikakva ”politička blokada SNS” u ovom pogledu, niti bi smela da postoji po njegovim saznanjima, a činjenica da je ovakvu poruku preneo upravo g.din Gašić najverovatnije je povezana sa teritorijalnom podelom poslova u ovoj političkoj stranci i iznetim sumnjama u komunikaciji sa premijerom.

U tom smislu jedina greška u neovlašćeno snimljenom razgovoru u izjavi predsednika opštine je korišćenje državne (”šef BIA”) umesto partijske titule g.dina Gašića, što za suštinu razgovora nije od presudne važnosti.

Izostanak postavljenja v.d.direktora Centar za socijalni rad znači  da će 295 porodica sa 1-6 članova ostati bez pomoći koju obezbeđuje Centar za socijalni rad, a zaposleni bez plata, oko 300 predmeta tuđih nega ostaće bez mogućnosti revidiranja kao i mogućnosti priznavanja prava novim korisnicima, oko 500 mesečnih zahteva za trenutnu novčanu pomoć neće moći biti rešeno, kao i desetine nedeljnih zahteva za nabavku lekova neće se moći rešiti što će životno ugroziti pacijente, te da će sve druge funkcije Centra, od brige o osobama sa teškim smetnjama u razvoju u Domu u Izvoru koji će ostati bez struje, hrane i sl.do sprečavanja nasilja u porodici biti takođe obustavljene i da će te osobe postati životno ugrožene.

Iz navedenog je jasno o koliko važnoj proceduri je reč.

  1. Neistinit je navod da je predsednik tražio ”ostavku radnika ako ne bude postavljen novi direktor”

Predsednik opštine obavešten je od strane radnika pravne službe u opštini da dostavljena dokumentacija za sednicu Opštinskog veća ima po njihovom mišljenju manjkavosti. Budući da je reč o dokumentu koji upravo predsednik opštine treba da stavi na dnevni red Opštinskog veća i uputi ministarstvu uz svoj potpis, te da u Centru više nema direktora kome bi se obratio, obavio je razgovor sa ”rukovodiocem pravne službe Centra” koga predsednik opštine lično ne poznaje i u razgovoru tražio uverenje i garancije da je reč o ispravno napisanom dokumentu koji treba proslediti nadležnom ministarstvu. Ovo traženje garancija nije slučajno, budući da je upravo manjkavost dokumentacije i procedure u nekim slučajevima bila navodni razlog  za nedostavljanje zakonom neophodnog mišljenja za postavljenje v.d. direktora Centra za socijalni rad u predhodnim godinama.

Koliko je odgovornost ministarstva velika ukoliko mišljenje ne bude dostavljeno na vreme, toliko je velika i odgovornost opštine ako ne dostavlja formalno ispravnu dokumentaciju.

Iz svega navedenog jasno je da je predsednik opštine razgovor obavio kao predsednik organa koji treba da razmatra dokument koji je upravo pripremila pravna služba Centra za socijalni rad, a koji je od ogromnog značaja za veliki broj najugroženijih građana opštine, te da, po našem mišljenju, ni u jednom detalju nije izašao van svojih nadležnosti.

S druge strane razgovor je neovlašćeno sniman što će svakako imati određene pravne posledice, navodi se odgovoru ODSEKA ZA INFORMISANjE SKUPŠTINE OPŠTINE PARAĆIN

Navedeni mediji su objavili nezakonito snimljen i montiran razgovor, kao i spekulaciju da je reč o mobingu.