REKOVAC- Obeležavanje 50. Sabora ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ započelo je jutros Svetom Liturgijom koju je služio vladika Šumadijski Jovan, a zatim su usledio defilre 20 kulturno-umetničkih društava i takmičenja. Najlepša saborica je Katarina Crnoglavac (15) iz Trstenika, prva pratilja Milica Todorović iz Rekovca i druga pratilja Ivana Janković iz Kučeva.

-Nisam očekivala titulu najlepše saborice, sve devojke su lepe. Veoma sam srećna, jer prvi put učestvujem na izborima za lepoticu. Pohađam Medicinsku školu i igram folklor, kazala je Katarina.

Najbrk Sabora je Zoran Lazarević iz Niša brkovi dugi 140 santimetara, ali njegovi konkurenti su bili nezadovoljni jer smatraju da ima veštačke brkove.

-Imamo falš robu ove godine, neka nadogradnja. Isti čovek je pre nekoliko isto uradio i organizacioni odbor ga je verovatno odstranio, sada je bilo drugačije, kaže prošlogodišnji pobednik Ljubodrag Ognjanović – Ljuba Brka iz Rače.

Isto mišljenje deli i njegov kolega Gojko Andrejić iz Gradca kod Batočine uložio je žalbu na pobednički brk, jer kaže da je upreden veštački umetak i razlikuje se od prirodnog brka kada se pusti.

Najlepšu mušku nošnja ima Dalibor Stevanović iz Rekovca, a žensku nošnju Dragana Andrić iz Zaječara. U tri starosne kategorije najduže pletenice imaju Darija Jovančević (7) iz Vrnjačke Banje 105 santmetra , Kristina Stošić (14) iz Milutovca 148 santimetara  i Milena Lukić (30) iz Jagodine 151 santimetara. Pored toga, takmičili su se zdravičari, pripemala stara jela, izlagale stare knjige i slike, nagrađeno najlepše dvorište Levča.