DESPOTOVAC, Manastir Manasija, avgust 2019 – Viteški festival Just Out – Manasija održaće se ove godine od 23. do 25. avgusta podno veličanstvenih zidina manastira Manasija u znak sećanja na 6 vekova od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

Beli Orlovi, vitezovi iz Srbije, biće domaćini viteškim timovima i saborcima iz više od dvadeset država, iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Norveške, Belgije, Italije, Austrije, Jermenije, Sudana, Japana, Irana… svi će oni svojom viteškom opremom, odećom, oružjem i veštinama demonstrirati  srednjevekovno borenje, kao i ondašnji način života u viteškom selu koje će biti sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu rečice Resave.

Najveće iznenađenje očekuje najmlađe u okviru dečjeg sela koje će organizovati Vojvođanska banka, partner festivala. Deca će moći da učestvuju u streličarskoj radionici gde će ih naši najuspešniji streličari, poput, Vuka Martinovića, Luke Martinovića, Željka Sekulića i mnogih drugih uvesti u osnove ovog sporta. Ova aktivacija će biti organizovana u saradnji Vojvođanska banke i Olimpijskog komiteta Srbije. Mališane očekuje i niz drugih radionica, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze.

O misiji manifestacije, Vladimir Blagojević, direktor Festivala je rekao da Just Out – Manasija je i turistička i  sportska priredba, jedinstvena već i po tome što su posetioci svi članovi jedne porodice, kao i pojedinci bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje, nacionalnost.

-Svi podjednako uživaju u borbama, viteštvu, pravilima borenja koja se zasnivaju na časti i junaštvu. Ovako koncipiran Festival povezuje ljude i vraća im nadu u zajedništvo i čovekoljublje.  Afirmišući tradicionalne vrednosti, ovaj Festival ih ugrađuje u temelje bolje, časnije i blagodatnije budućnosti. Istovremeno, i  učesnici i organizatori Festivala pomažu borbu protiv nasilja nad ženama, nad decom i slabima. I to je naša misija i viteški zavet, rekao je on.

Pratećim pogramom ovogodišnjeg Just Out festivala, organizatori su spojili moderno i srednjovekovno, tako da će publika uživati u muzičkom izvođenju Ivane Žigon , Balkanike, ženskog tria „Na izvoru“ , sastava Srpski pojci , ansamblima  francuskih (Compagnie medievale de St Ouen) I bugarskih (Erinej) izvođača srednjevekovne muzike, kao i u kulturno-umetničkom programu ostalih učesnika koji će nastupiti prve i druge večeri na velikoj festivalskoj bini.

Streličarstvo,Bacanje sekire,Bacanje koplja,Jahanje,Soft HMB (mačevanje za decu),Grčarska radionica,Okloparska radionica,Srednjovekovne društvene igre,Izložba oklopa i oružja,Kaligrafija,Heraldika,Sarački zanati,Srednjovekovni obućari,Tkačka radionica,Kamp eksperimentalne arheologije,Srednjovekovna muzika i ples..

Za sve ovo srednjevekovno blago koje imamo priliku da prezentijemo publici festivala a koji je i dalje bespplatan za posetioce veliku zahvalnost dugujemo pokroviteljima i sponzorima