SVILAJNAC-  Predstavnici austrijske ambasade, Sabine Kroissenbrunner, zamenica austrijskog ambasadora i Christian Brawenz, ataše federalnog ministarstva za održivi razvoj i turizam pri austrijskoj ambasadi posetili su Svilajnac i razgovarali su sa Predragom Milanovićem, predsednikom te opštine. Imajući u vidu prethodne uspešne projekte, koje je finansirala Evropska Unija, glavne teme bile su  nastavak saradnje iz oblasti privrede, investicija, turizma i životne sredine

„Pokrenuli smo jedan veliki projekat, a to je izgradnja hipodroma. Na toj lokaciji želimo da napravimo ekološki park na površini od 6 hektara, koji bi bio edukativnog karaktera, a ujedno i nova turistička atrakcija u Svilajncu. Želimo da ostvarimo saradnju sa austrijskim gradom Tulnom, koji već ima ovakve projekte“, rekao je Milanović.

Predstavnici ambasade su potom posetili ndustrijsku zonu, Poljoprivredno-veterinarsku školu sa domom učenika „Svilajnac“, Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu i lokaciju predviđenu za veliki ekološki projekat.

„Svilajnac je jako dobro organizovana i živa opština, sa vrlo angažovanim predsednikom. Zaštita životne sredine je oblast od velikog značaja i vidimo da je opština Svilajnac angažovana u oblasti obrazovanja po pitanju ekologije. Druga oblast, gde postoji podrška Republike Austrije, jesu investicije i stvaranje novih radnih mesta. Primetili smo da se na tome ubrzano radi i da se industrijska zona u Svilajncu razvija. Ambasada Austrije je tu da podrži Svilajnac u oblastima gde može da unapredi saradnju, kao što su investicije, obrazovanje, energija, održivi razvoj“ izjavila je Sabine Kroissenbrunner, zamenica austrijskog ambasadora.