PARAĆIN- Zaposleni u Centru za socijalni rad u Paraćinu organizovali su danas od 12 do 13 sati štrajk upozorenja zbog blokade rada te ustanove, koja je usledila zbog opstrukcije Ministarstva za rad i socijalna pitanja i nemogućnosti imenovanja direktora. Oni su apelovali da država reši problem u što kraćem roku. Članica Štrajkačkog odbora Jasmina Veličković objasnila je da veliki broj Paraćinaca, zbog ove situacije, trpi nesagledive posledice.

-Štrajk upozorenja odnosi se na sve jedinice ove ustanove, Domsko odeljenje u Izvoru, dnevne boravak za decu i odrasle sa smetnajma u razvoju i klub za stare i upravu Centra, a zbog nerešene situacije oko postavljanja direktora. Posle više od mesec i po dana, uz redovno obaveštavanje Opštine i Ministartstva, nismo dobili informacije o rešavanju ovog problema. Zato smo stupili u štrajk upozorenja. Sindikat i deo zaposlenih koji nisu članovi zahtevaju postavljanje direktora ustanove, omogućavanje funkcionisanja sistema socijalne zaštite, Doma i dnevnih boravka i kluba, isplatu zarada i naknada, kazala je ona.

Centar godišnje obradi oko 10.500 zahteva Paraćinaca po raznim osnovama, tome treba dodati još 1.000 hitnih slučajeva, ako se pomonoži sa prosečnim brojem članova porodice to je blizu 50.000 ljudi, a Paraćin ima 55.000 stanovnika.

-Centar je žila kucavica Paraćina i ovog regiona. Ko god da dođe u Centar ne pitamo za političko opredeljenje ili simpatije. Ne želimo političko prepucavanje, niti politiku. Zahtevamo postavljanje direktora i funkcionisanje svih službi. Sada nemamo direktora i ne možemo ništa od usluga socijalne pomoći omogućimo najugroženijima, kao ni zarade i nadoknade zaposlenih i hranitelja. Od 1. septembra zaposleni,koji koriste prevoz, neće moći da dođu do radnog mesta, navodi veličković

Predsednik opštine Saša Paunović najavio je da će odbornici SO Paraćin predložiti u petak Odluku kojom će se izostanak saglasnosti Ministarstva za imenovanje v.d. direktora do 20. septembra tumačiti kao ćutanje administracije i pozitivno mišljenje.

-Možemo ga imenovati i u petak ako saglasnost stigne do petka u 16.00. Vršilac dužnosti već bi bio postavljen do 20. avgusta, ali je u direktnoj komunikaciji sa funkcionerima Ministarstva najpre potvrđeno da će drugi kandidat dobiti zakonom obaveznu saglasnost, a kad je upućen zvanični predlog obavešteni smo da ipak nikakvog odgovora neće biti. Na taj način izgubljeno je mesec dana, ističe on.