PARAĆIN- Ukoliko bi sutra bili izbori opozicija apsolutno ne bi izašla na te izbore, izjavio je danas u Paraćinu predsednik DS Zoran Lutovac. U tom gradu održana sednica Predsedništva ujedinjene Demokraske stranke u proširenom sastavu sa ciljem da se pruži podrška lokalnoj vlasti.

– Neophodno da bi se izašlo na izbore je da izbori budu stvarno izbori. Izbore ne čini samo dan kada se ubaci listić u kutiju, već formiranje izborne volje, izražavanje izbrone volje, bez pritisaka i drugih nezakonitih radnji koje utiču na glasanje. Da bi formirali slobodnu izbornu volju, potrebno je da imate pristup informacijama, da se opozicija može predstaviti građanima, da građani mogu da prime informacije.  Danas građani ne mogu da dođu do relevatnih informacija šta misle druge političke opcije, osim ove na vlasti. To je ključni problem oko kojeg moramo da rasčistimo stvari, ne pristajemo na fingirane izbore, rekao je Lutovac i upozorio da svi oni koji pristaju da podlegnu takvim pristiscima u bilo kom trenutku odgovarati zbog toga, jer to su nedopustive stvari kojima se krši Ustav i najviši pravni akti zemlje.

Nebojša Zelenović član predsedništva DS podsetio je da se formiranje tehničke vlade nalazi u Sporazumu sa narodom, kao i da je rok za zahtev za promenu svih članova REM do 15. septembra.

-Ako do tada nema napredka, nema zbora, sve drugo je irelevantvno. Bojkot će se odnosti na sve izborene nivoe, zaključio je on.

O formiranju prelazne Vlade do izbora zamenik predsednika DS Saša Paunović kaže da bi to bilo najkorisnije za Srbiju, ali,kako mu se čini, to je predlog koji se ne može sprovesti.

– Dobili bi najpribližnije fer izbore, sve dugo biće teže. Niz mera treba sprovesti da bi izbori bili fer od slobodnih mediji,do poštovanja svih u izbornom postupku, ali ako neko ne pristaje na takve metode rada onda ima loše namere. Ako se ispune zahtevi opozicije za fer i poštene izbore, onda će se na izbore izaći. Tražimo fer i poštene izbore, istakao je Paunović.