ĆUPRIJA- Počela je realizacija projekta “Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi” vrednog blizu 1,4 miliona dinara, koji se finansira preko Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, partner je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a nosilac Opština Ćuprija. Muzej “Horeum Margi – Ravno” će kroz projekat dobiti novi sajt, a pravu atrakciju će doneti besplatna aplikacija za mobilne telefone kojom će građani biti u mogućnosti da sa nekoliko tačaka u Ćupriji vide kako je izgledala čuvena severoistočna kula i antički grad Horeum Margi. Projekat će biti završen do kraja ove godine. Tim povodom održan je sastanak predstavnika Opštine i Agencije.

-Reč je o digitalizaciji kulturnog nasleđa antičkog grada Horeum Margi. Prva faza digitalizacije kulturnog nasleđa koja treba da bude predstavljena široj javnosti u Srbiji i inostranstvu. Uglavnom pričamo o tome kako imamo bogato kulturno-istorijsko nasleđa, ali da bi to dalo efekat dolaska građana proces je jako dug i ovo jedan segmenat, rekao je direktor Regionalna agencije Nenad Popović.

Direktor Muzeja Horeom Margi-Ravno Novak Novaković ocenio je da je projekat značaj jer će biti digitalizovan veći deo kulturnog nasleđa.

– Bitan segment projekta je izložba proširene realnosti u kojoj se široj javnosti predstavlja sam lokalitet, rezultati iskopavanja i vid naodgradnje, jer imamo animaciju mogućeg izgleda. U značajnoj meri biće dostupniji matrijal, kao i percepcija o antičkom gradu. Uradićemo sajt Muzeja i besplatnu aplikciju za mobilne telefone uz pomoć koje će građani sa nekoliko lokacija u gradu moći da vide mogući izgled antičkog grada, kaže Novaković.