PARAĆIN- Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas su svečano uručeni ključeva 20 stanova u  Paraćinu u Norveškoj 1. Stanovi su izgrađeni  u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Uručenju ključeva izbegličkim porodicama u Paraćinu prisustvovali su Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, koji je izjavio da je polovina pitanja trajnog stambenog zbrinjavanja rešena, odnosno 3.796 stambenih problema izbeglih lica, kao i da ima još započetih objekata, dok je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, istakao da je u Paraćinu 74 izbeglice i 700 interno raseljenih lica bez rešenog stambenog pitanja. Štefen Hudolin, predstavnik Delegacije EU, je rekao da je EU snažno posvećena zajedničkom cilju sa Srbijom da obezbedi trajna stambena rešenja izbeglicama iz ratova na prostoru bivše SFRJ, nas ve;anosti su bili i Ksenija Papazoglu, predsvanica UNHCR-a, Jadranka Mašić Pavlović, predstavnica OEBS.

– Više stotina porodica je trajno smešteno kroz ovaj, ali ostale programe pomoći kupovinom seoskih domaćinstava i građevinskim paketima. Opština je izgradila infrastrukturu, novu trafostanicu, ispoštovane su sve posebne procedure. Mi smo tu da budemo partneri. Predato je na upotrebu korisnicima još dvadeset stanova u okviru regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglica. Program se finansira donatorskim sredstvima uz učešće opštine u opremanju infrastrukturom i obezbeđenje zemljišta, rekao je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.