PARAĆIN- Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar predvodila je danas delegaciju 19 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država u Beogradu, koji su posetili Paraćin. Oni su se interesovali za realizaciju projekata koje u Paraćinu finansira Evropska unija, a reč je o infrastrukturi, prevenciji od poplava, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije. Predsednik opštine Saša Paunović je sa diplomatama, posle kraće prezentacije, posetio  Industrijsku zonu “Zmič”, gde je preko EUpro programa sa 300 hiljada evra realizovano infrastrukturno opremanje, što će uticati na nova ulaganja i otvaranja novih radnih mesta. Zatim su diplomate posetile su preduzeće “Natura Gusto”, koje je nabavilo novu opremu u vrednosti od 20 hiljada evra bespovratnih sredstva EU.

– Paraćin je lep primer saradnje lokalnih samouprava i EU. Pokazali smo veliku solidarnost posle poplava 2014. godine. Dobar je primer malog preduzeća koje je realizovalo grant za prehrambenu industriju. U toku je drugi grant za mala i srednja preduzeća u vrednosti 2,5 miliona evra i rok za prijavu je do 10. novembra. EU je glavni donator Srbiji i do sada je ta pomoć dostigla 4 milijarde evra, kazala je Mateja Norič Štamcar.

Paunović je iskoristio priliku i Mateji Norič Štamcar uručio Zahvalnicu te opštine zbog ulaganja EU, a koja je dodeljena povodom Dana opštine.

-EU pomoć Paraćinu koja je sada realizovana  po vrednosti prevazilazi sve ono što smo ranije dobili države. EU je pružila podršku izgradnji infrastrukture u Paraćinu. Izgrađena je nova saobraćajnica od 600 metara sa komunalnom infrastrukturom, otvoren je novi blok parcela za ulaganja. To smo uradili zbog toga što je svo zemljište u Industrijskoj zoni prodato. Imamo 20 investitora. Gradićemo Industrijski park za potrebe švedske kompanije Rimaster, na osnovu pisma o namerama koje su nam uputili. Po njihovim rečima narednih godina treba očekivati upošljavanje do 1.000 radnika. U narednih 5,6 godina uz Rimaster očekujem da imamo od 30 do 40 malih i srednjih kompanija u toj zoni. To znači da će ova zona uz ćuprijsku biti tačka najvećeg zapošljavanja u Pomoravlju narednih godina, rekao je Paunović i dodao da EU finansira druge projekte u tom gradu u vrednosti preko 4 miliona evra, a tu je pre svega reč o novom sistemu odbrane od poplava.

Tokom posete, zamenice i zamenici ambasadora su sa rukovodstvom opštine Paraćin razgovarali o razvojnim prioritetima i potrebama.