PARAĆIN- Čelnici Paraćina i Modriče u Republici Srpskoj  danas su otvorili 21. Međunarodni sajam privrede, koji će trajati do 12. oktobra. Na Sajmu izlaže 100 privrednika i kompanija.

– Sajam je prilika za mala i srednja preduzeća da se predstave široj javnosti, pronađu kupce. Prilika i da se kupi nešto jeftinije. Od završetka svetske ekonomske krize, pre šest godina, 78 investitora je izgradilo 94 objekta za poslovanje i proizvodnju u Paraćinu u površini od 73 hiljade kvadrata. Oko 1.500 radnika je zaposleno u novim pogonima malih i srednjih preduzeća. I dalje je aktivnost u tom sektoru i zato investiramo u infrastrukturu, koja će omogućiti otvaranje preduzeća. Očekujemo ugovor o izgradnji Industrijskog parka u prvoj fazi površine 3.000 kvadrata, koji će prema pismima o namerama koristiti švedski Rimaster i po najavama zaposliti do 1.000 radnika narednih godina. Gradićemo u drugoj fazi još 3.000 kvadrata i nuditi na tržitu kao zakup ili kupovinu. U odnosu na druge opštine, pored zemljišta i infrastrukture, nudimo objekte za velika preduzeća. Nezaposlenost u Paraćinu pada 7 odsto godišnje, ali očekujem da za dve, tri godine posle zapošljavanja u Rimasteru nezaposlenost u Paraćinu više ne bude tema, dok će problem biti da se nađe posao sa većom zaradom i to ne zavisi od lokalne vlasti, već ekonomskog okruženja, istakao je predsednik te opštine Saša Paunović i dodao da će do kraja godine u Industrijskoj zoni biti 22 preduzeća.

Desetak godina traje saradnja privrednika Paraćina i Modriče.

– Ovde se jako lepo osećam, kao domaćin, ne kao gost. Imamo dosta zajedničkog. Imate stare privredne brendove, kao i mi. Utisak je da u Paraćinu postoji ozbiljna privreda, da se razvija i drugi deo. Pre par godina sam bio u Paraćinu i velika je razlika u izgradnji, napredku Paraćina i uopšte standarda stanovništva. Razbili smo iluzije granica, ovo su za nas praznici privrednika koje želimo da podelimo, kaže načelnik Modriče Mladen Krekić.

Danas je održan Okrugli sto privrednika, akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, veliki broj posetilaca je obišao Sajam. U subotu je  10-12 sati predviđena degustacija paraćinskog ćevapa i vasine torte, dok je u 14.30 proglašenje pobdenika i u 15 sati izvlačenje dobitnika nagradne igre.