BLIC DECEMBAR 2007. : ĆUPRIJSKI BROD HOTEL LA LUNA NA MORAVI, NOJEVA BARKA U KNJIZI PETERA HANDKEA

U decembru 2007. godine Blic je objavio tekst o ćuprijskoj La luni i događajima.

ĆUPRIJA- Jedinstveni brod hotel ,,La luna’’ na Velikoj Moravi u Ćupriji, objekat kakav ne postoji ni na jednoj reci u Srbiji, uskoro će biti ovekovečen u knjizi evropskog književnika Petera Handkea simbolizjući Srbiju koja u Nojevoj barci plovi Moravom ka Evropi.

-Knjigom, koja je još u rukopisu, želim da se odužim tom divnom brodu hotelu i Moravi, najvećoj reci u Srbiji. Tu sam proveo lepe dane i sa vlasnikom hotela dr Goranom Jovanovićem upoznao ono čega nema u turističkim ponudama,  manastire Manasiju, Ravanicu, Svetog Sisoja, prirodne lepote srca Srbije i osetio duh Kosovske bitke, Morave, pio srpska vina i družio se divnim i istaknutim Srbima. Ovaj brod hotel  predstavlja Nojevu barku ili Srbiju na trnovitom putu ka Evropi, jer je na malom prostoru sublimirana duša i emocija Srbije u kombinaciji sa evropskim vrednostima i standardima, zapisao je na srpskom jeziku Peter Handke u knjizi utisaka ,,La lune”.

Austrijanac, koji za sebe kaže da je Srbin u duši, rado se vraća tom hotelu na vodi. Vraćajući se sa Kosmeta, gde je novčani deo nagrade ,,Hajnrih Hajne’’ od 50.000 evra poklonio Srpskoj deci sa Kosmeta, on je nedavno boravio na brodu hotelu.

-Hanke je potpuno posvećen Srbiji i Srbima. Pružio mi je priliku da ga upoznam sa najlepšim što ima srce Srbije i što mi predstavljamo našim gostima. On je uvek naš gost, kada je u Srbiji, i provede po desetak dana na Moravi. Očekujemo ga za Novu godinu ili Božić da nastavi pisanje knjige, tako da će naši gosti koji su tu za doček u petodnevnom aranžmanu moći da ga sretnu i popričaju sa njim, pričao je susretima Handkeom za Blic u decembru 2007. godine tragično stradali vlasnik ,,La lune’’ dr Goran Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *