ĆUPRIJA- U Muzeju „Horeum Margi Ravno” u Ćupriji otvorena je izložba slika Save Šumanovića„Šidski pejzaž Save Šumanovića”. Prestavljena su 22 pejzaža Šumanovića od 137 koliko je u kolekciji Galerije u Šidu, nastalih između 1932. i 1942. godine. Izložba će biti otvorena do 27.oktobra.

Reč je o petoj izložbi u okviru koncepta „Izložbe slika velikana srpske umetničke scene 20. veka” u tom muzeju, a predhodno su bila izlagana dlea Uroša Predića, Nadežde Petrović, Barili…..

Galerija Muzeja bila je mala da primi veliki broj ljubitelja likovne umetnosti iz ovog dela Srbije, gde se umetnička dela Šumanovića prvi put izlažu. Izložbu su proglasili otvorenom direktorka Galerije slika „Sava Šumanović” iz Šida Vesna Burojević, koja je i autor izložbe, i direktore ćuprijskog Muzeja Novak Novaković.

– Sa uživanjem gledamo i pratimo kako publika poštuje Savu Šumanovića. Samo vrhunski umetnici i vrhunska umetnička dela mogu da pronađu put do svakog srca i svakog oka. Večerašnja posećenost je dokaz tome i gde god smo gostovali bio je rekordni broj poseta, zapažanja, izjava… Poslednjih nekoliko godina imamo strategiju, imamo nekoliko izložbi sa kojima gostujemo u galerijama koje ispune sve naše uslove, kazala je Vesna Burojević.

Direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno” je istakao da je ovo jedini koncept u Pomoravlju koji uspeva u da kontinuitetu održi pažnju publike, a pre svega edukacije najmlađih.

– Šumanović je jedan od najznačajnijih srpskih umetnika, možemo reći da je jedan od najboljih srpskih umetnika, ali svakako reč je o umetniku čije ime najpozantije široj publici. Zbog toga interesovanje publike proizilazi iz te činjenice. Ovo je jedina prilika da se publika upozna sa umetnikom i njegovim dostignućima, rekao je Novaković.

Izložba je priređena povodom Dana opštine Ćuprija.