SVILAJNAC- Od 2018. godine Opština Svilajnac je pokrenula projekat „Svilajnčani na prvom mestu“ koji kroz različite programe pruža pomoć i podršku građanima opštine Svilajnac. Projekat sprovodi Korisnički centar u kome svi stanovnici Svilajnca mogu da dobiju Svilajnačku karticu i budu korisnik različitih programa. Besplatni sportsko-rekreativni, edukativni i kulturno-zabavni programi namenjeni su svim kategorijama stanovništva: deci, mladima, ženama, starijim osobama, kao i deci i osobama sa invaliditetom.

Građani Svilajnca su u prethodne dve godine mogli besplatno da pohađaju časove joge, aerobika, akvabika, školu glume i školu računara. Deci uzrasta od 4-7 godina omogućena je školica sporta i korektivna gimnastika dok je za one nešto starije bila pored ova dva programa u ponudi i školica plivanja, košarka, rukomet, fudbal, hokej na travi i odbojka. Za sve učenike osmog razreda organizovana je besplatna pripremna nastava za upis u srednju školu. Od osnivanja programa svilajnački penzioneri imali su priliku da besplatno posete nekoliko gradova i manifestacija širom Srbije.

-Ja sam majka četiri devojčice i Opština je omogućila da sva moja deca mogu da pohađaju vanškolske aktivnosti, a da mene to ništa ne košta. Bez ove pomoći to ne bi bilo izvodljivo. Jedna od ćerki je pohađala školicu glume što je rezultiralo time da je nakon toga postala član Omladinskog amaterskog pozorišta. Mi majke uvek se odričemo svojih zadovoljstva u korist naše dece ali sa svilajnačkom karticom i ja sam u prilici da idem na jogu i da moja decu idu na različite sportove a da se ničeg nismo odrekli. Ovo je velika pomoć za jedno domaćinstvo, kazala je Nataša  Arsić, korisnica programa.

Kako bi dodatno pomogla kućni budžet Opština Svilajnac je kroz ovaj projekat obezbedila popuste u maloprodajnim objektima, uslužnim objektima i kulturnima ustanovama. Svilajnačka kartica takođe omogućava popust od 50 odsto za gradske bazene i besplatan ulaz u Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu.

U svakom trenutku više hiljada građana koristi programe koji osim toga što pomažu kućni budžet, razvijaju i duh zajedništva.

-Kroz dvadeset dva programa u prethodne dve  godine prošlo je više od 8000 ljudi. Ovo je znak da dobro radimo posao. Kada saberemo podake za prethodni period rezltati kažu da je ,na primer, 300 sugrađana starosti od 20 pa sve do 80 godina pohađalo školu računara i oko 1000 deteta je bilo deo školice plivanja. Za opštinu ove veličine to su više nego dobri pokazatelji. Takođe imamo i sugrađane koji koriste više od jednog programa, uglavnom su žene aktivnije pa idu i na jogu i na aerobik. Naš cilj je da i u budućnosti budemo pokretač naših sugrađana, da ih aktiviramo kroz raličite programe i samim tim podignemo kvalitet njihove svakodnevnice, ističe prof dr Živorad Marković, koordinator sportskih aktivnosti Korisničkog centra Opštine Svilajnac.

U cilju podrške porodici i porodičnim vrednostima Opština Svilajnac je osnovala CENTAR ZA BRIGU O PORODICI SVILAJNAC kao ustanovu koja ima zadatak da pruži različite vidove podrške porodicama-  savetodavnu, putem različitih tribina i kroz Savetovalište za brak i porodicu. Centar ima i konkretne besplatne programe- logopedske vežbe koje je koristilo preko 100 deteta i fizioterapeutske vežbe koji koristi više od 600 deteta. Kao znak dobrodošlice sve novorođene bebe, kojih je iz godine u godinu sve više, dobijaju poklon paket sa priborom i osnovnom kozmetikom. Centar ovih dana vredno radi, i u duhu praznika deli novogodišnje paketiće za socijalno ugroženu decu, decu korisnike usluga Centra ali i deci koja su rođena putem vantelesne oplodnje koju preko programa finansira Opština Svilajnac.