DESPOTOVAC- Opština Despotovac finanisraće rad 46 novo zaposlenih u Domu zdavlja sa više od 2,5 miliona dinara mesečno, 18 miliona u ovoj godini, i na taj način obezbediti unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva u svim mesnim zajednicama, odnosno kadrove za budućnost u toj oblasti. Despotovac je teritorijalno najrazuđenija opština u Srbiji i ovakav vid zdravstvene zaštite je neophodan.

– Ovo je nastavak dugogodišnje saradnje lokalne samouprave i Doma zdravlja. Nadam se da će, kao i do sada, angažovani radnici opravdati poverenje. Cilj opštine da uposli što više mladih i obezbedi njihovo zadržavanje u opštini, što ovim programom i činimo. U opštini Despotovac više nema nezaposlenih iz medicinske struke, rekao je predsednik opštine Nikola Nikolić prilikom potpisivanja ugovora o finansiranju novih radnika u zdravstvu.

– Od zaposlenih se očekuje odgovornost, vredan rad, stručnost i posvećenost, a lokalna samouprava nastaviće da ulaže u unapređenje zdravstvene zaštite tako što će se pobrinuti da svaka mesna zajednica dobije funkcionalan medicinski punkt, i da svakom građaninu opštine Despotovac ovakav vid zdravstvene zaštite bude dostupan, najavio je Nikolić.

Direktor Doma zdravlja Dejan Milošević je pozdravio i pohvalio ovakav pristup lokalne samouprave i zahvalio se predsedniku opštine na prisustvu tokom potpisivanje ugovora.

– Činjenica je da je na samom početku ovog programa bilo angažovano po četiri lekara i medicinskih sestara-tehničara, dok se ove godine programom zapošljavaju ukupno 46 lica. Nekima od njih ovaj ugovor prvi posle obavljenog volonterskog staža i polaganja stručnog ispita. Novozaposleni predstavljaju budućnost pružanja zdravstvene zaštite u Despotovcu. Sjajna prilika, koja se daje mladim ljudima, pokazuje kako se brine o školovanim radnicima, kako se ljudi motivišu da ostanu u svojoj zemlji i da ovde daju sve ono za šta su se godinama školovali. Projekat je značajan za ovu ustanovu i predstavlja krunu kontinuirane saradnje između Doma zdravlja i lokalne samouprave. Odgovorno ponašanje u domenu zdravstvene i socijalne politike i ima daleko širi značaj od pukog zapošljavanja ljudi. Vremenom će svi stanovnici naše opštine osetiti dobrobit ovog projekta, istakao je Milošević.

Da podsetimo odbornici Skupštine opštine Despotovac na sednici 24. januara, usvojili su dokument ,,Program obezbeđenja kadrovskih uslova za bolju dostupnost u korišćenju primarne zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Despotovac za 2020.” kojim je u Domu zdravlja zaposleno 9 lekara, 22 medicinskih sestara i tehničara, 6 vozača, 4 spremačice, po 2. ekonomista i administrativaca i pravnik.