DESPOTOVAC- U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, po odobrenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, određena je mera zadržavanja do 48 sati protiv odgovornog lica privrednog društva iz Despotovca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreske utaje i pranja novca, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu od oko 6,3 miliona dinara, prenose mediji.

Osumnjičeni je u periodu od maja do novembra 2016. godine, od više preduzetničkih radnji evidentirao račune u poslovnim knjigama u kojima je lažno prikazao vršenje građevinskih usluga u ukupnom iznosu od 17,5 miliona dinara, a koje nisu izvršene, saopštila je Poreska uprava.

Prikazujući simulirane poslove kao prave kako bi prividno poslovao regularno, bez pravnog osnova je izvršio prenos novca sa tekućeg računa privrednog društva na tekuće račune preduzetničkih radnji.

Vlasnici preduzetničkih radnji su uplaćeni novac dali u gotovini osumnjičenom, uz dogovorenu proviziju, i na taj način je izbegao obračun i plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 3.333.333,00 dinara.

Takođe, u podnetom bilansu uspeha za 2016. godinu neosnovano je uvećao rashode privrednog društva u iznosu od 19.750.000,00 dinara.