Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je u Utisku nedelje da njegova odluka o izlasku na lokalne izbore ne predstavlja kršenje Sporazuma sa narodom, jer u Šapcu postoje uslovi za slobodne i demokratske izbore. Potpredsednik DS-a i gradonačenik Paraćina Saša Paunović rekao je da još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore, i da čeka odgovor stranke na molbu da se Paraćin izuzme iz odluke o bojkotu. Politički analitičar Cvjetin Milivojević mišljenja je da je opozicija trebalo da traži razdvajanje lokalnih i parlamentarnih izbora.

Da li će gradonačelnik Paraćina Saša Paunović krenuti stopama Zelenovića i izaći na lokalne izbore, još nije izvesno, jer kako je rekao u Utisku nedelje, odluku će doneti nakon što dobije odgovor Demokratske stranke na molbu da se grad iz kojeg dolazi izuzme iz odluke o bojkotu.

“Tek iza toga možemo da znamo šta nam je činiti (…) Neku odluku ću morati da donesem. Postoje te dve javnosti – opoziciona javnost Srbije i DS-a, i javnost Paraćina, ljudi za koje sam radio. Nekog ću morati da ‘izdam’, bilo koju odluku da donesem”, kazao je Paunović.

Ukoliko stranka ne podrži njegovu molbu, rekao je da na izbore ne bi izašao kao član DS-a, jer stranka ne treba da trpi posledice jedne lokalne odluke.

Ponovio je i argumente za izlazak na izbore koje je izneo i Zelenović – da u Paraćinu posotoje slobodni mediji koji se projektno sufinansiraju, kao i da sastav lokalne izborne komisije određuje lokalni parlament koji opozicija u prethodnom periodu nije bojkotovala, kao što nije bojkotovala ni šabački, jer u njima postoje demokratski uslovi za normalan parlamentarni život.

Zelenović i Paunović, s druge strane, smatraju da je moguće sprovesti bojkot parlamentarnih izbora sa istovremenim izlaskom na lokalne.

Paunović je dodao i da će oni koji se plaše sigurno izaći na izbore, dok kod onih koji bojkotuju izbore straha nema.

“Taj koji se plaši će da glasa sve moguće, a ko hoće da bojkotuje, neće izaći ako smatra da ne treba, iako radi u bolnici ili upravi, a kad dođe, glasaće za one koje treba da glasa”, kazao je Paunović.

Zelenović i Paunović su rekli i da nije tajna da postoje kapilarni glasovi, kao i da ponovo očekuju džipove na ulicama, jer ih je bilo i na izborima 2016. godine, ali i da očekuju da će uspeti da se izbore sa pritiscima.

Paunović je podsetio na slučaj opštine Čajetina gde su građani, prema rečima tamošnjeg predsednika opštine Milana Stamatovića, nakon što su videli sumnjive džipove na ulicama, počeli masovnije da izlaze na izbore i glasaju za njega, jer nisu hteli da im takvi sa džipovima dođu na vlast.

Dodao je i da Opštinska izborna komisija, ukoliko uoči da je ono što se zbiva “van svake pameti”, može da obustavi izborni proces usled nedostatka uslova.

Kada je reč o razdvajanju lokalnih od republičkih izbora, kazali su da u SZS nije bilo razgovora o toj temi, jer nisu želeli da sporednim pitanjima krnje front bojkota koji se uspostavljao. Mada je Paunović rekao da predsednik DS-a Zoran Lutovac jeste pominjao tu mogućnost u javnosti, ali da je isuviše malo vremena bilo na raspolaganju da se izvrši takva promena zakonodavstva.