SVILAJNAC- Nagrada “Radoje Domanović” Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri dodeljeno je Nenadu Neciću (1962) iz Svilajnca, autoru satiričnih romana, inače zameniku tužioca u Višem tužilaštvu u Jagodni, i Radivoju Bojičiću (1949) iz Beograda, satiričaru i glavnom uredniku „Ježa“. Nagrada je dodeljena za stvaralaštvo dvojice autora u protekloj deceniji. Laureati će primiti i posebna priznanja u rodnoj kući Domanovića u Ovsištu.

Nenad Necić naveo je da su, na neki način, satiričari buntovnici i sebe, takođe, smatra buntovnikom.

-Radim jedan posao koji je, možda, nespojiv sa pisanjem satiričnih romana. Naime, ja sam funkcioner u pravosuđu, a eto pišem satirične romane, dodaje Necić.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića. O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su “Krstareće misli” (aforizmi), Miroslava Sredanovića iz Beograda; “Berači polena” (poezija), Nebojše Lapčevića iz Kruševca; “Etičko čišćenje” (poezija), Pop D. Đurđeva iz Novog Sada; “Paradigmanoja” (roman), Pavla Teofilovića iz Beograda; “Šinjeli” (priče) Vojislava M. Minića iz Pirota i “Istine” (priče), Mila G. Lazarevića iz Ćuprije.

Priznanje “Ekselencija satire”, koje se dodeljuje najboljim stranim i satiričarima u dijaspori dobili su: Valentin Dimitrov (Varna, Bugarska), Jovo Nikolić (Ugljevik, Republika Srpska, BiH), Fabricio Karamanja (Torino, Italija) i Hasijer Agire (Amorebieta-Ečano, Baskija, Španija).

Posebnim priznanjem „Radoje Domanović“ za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević iz Beograda; za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić iz grada Mako u Mađarskoj i za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. dr Dimitrije Panfilov iz Sremskih Karlovaca.