PARAĆIN- Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da je automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Paraćinu, kod EPS, koja je bila oštećena poplavom pre skoro 6 godina, ponovo je u funkciji.
To je na svom fejsbuk profilu objavio i predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović: “Posle uništenja opreme 2014. i završetka izgradnje zaštitnog bedema na Crnici, stekli su se uslovi za njeno ponovno aktiviranje. To će omogućiti dobijanje preciznije slike kvaliteta vazduha radi sprovođenja mera za smanjenje aerozagađenja”.
Inače, Agencija je saopštila da će stanica kontinuirano pratiti koncentraciju sumpor-dioksida, azot-dioksida i ugljen-monoksida u vazduhu, a prema rečima zaduženih za zaštitu životne sredine u paraćinskoj opštini, opština Paraćin će se, kao i prethodnih godina, obratiti ponovo Agenciji, zahtevom za uvođenje dodatnih parametara, među kojima i parametra za praćenje PM čestica, koje predstavljaju smešu dima, čađi, kiseline i teških metala, kao posledice kombinovanog uticaja industrije, grejanja i saobraćaja.