PARAĆIN- Odbornici SO Paraćin večeras su održali prvu sednicu u vanrednom stanju i usvojili su novi Poslovnik o radu u vanrednom stanju, koji će važiti dok bude trajalo vanredno stanje. Pored toga, usvojena je Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata. Sednici je prisustvovao 46 odbornika, sekretar i novinar.

-Novine u novom Poslovniku su način sazivanja sednice, rokovi za održavanje, mesto održavanja, zbog uredbe o maksimalnom broju građana na javnom skupu možda će nam više odgovarati neko javno mesto poput stadiona ili bivše kasarne, zakazivanje sednice biće moguće u kraćim rokovima, zakazivanje telefonom, elektronsim putem ili neki drugi način. Ako bude strogi karantin, moćićemo da imamo elektronsek sednice, videolinkom ili elektronskom poštom, rekao je predsednik SO Dragan Mitić.

OBAVEŠTENjE ZA GRAĐANE OPŠTINE PARAĆIN

Zbog proglašenja vanrednog stanja u borbi protiv epidemije koronavirusa, Štab za vanredne situacije opštine Paraćin organizovao službu za pružanje podrške starijim licima – Služba za podršku. Nosioci organizacije ove službe su Dnevni centar klub za stare Centra za socijalni rad Paraćin, Crveni krst Paraćin – mobilni tim programa brige o starijima, poverenici Štaba za vanredne situacije Opštine Paraćin po mesnim zajednicama.

Služba za podršku obezbediće neophodnu podršku sledećim kategorijama:

-lica starija od 65 godina života, koja stanuju sama bez podrške mlađih članova porodice

-lica koja nisu u mogućnosti da iz zdravstvenih razloga izlaze van kuće.

Podrška ovim kategorijama pruža se radi uslužne nabavke osnovnih životnih namirnica, lekova i drugih životnih potrepština, kao i za obezbeđenje pomoći u slučaju potrebe na osnovu stručne procene radnika Centra za socijalni rad.

Pozivaju se svi građani koji spadaju u neku od gore navedenih kategorija stanovništva i žele da koriste usluge Službe za podršku da se prijave na telefone:

035/573-214, 035/573-950, 063/101-66-12, 065/804-32-66

u periodu od 08:00 do 20:00 časova, kako bi volonteri i angažovani za pružanje podrške kontaktirali dostavu neophodne pomoći

Napominjemo, da navedeni telefoni ne služe za prijavu zdravstvenih problema i simptoma virusa, u ovom slučaju potrebno je obratiti se nadležnoj zdravstvenoj ustanovi – Zavodu za javno zdravlje ”Pomoravlje” u Ćupriji, na telefon: 061/663-86-92

ULICE U PARAĆINU BIĆE DEZINFIKOVANE HLOROM

Opština Paraćin i JP ”Vodovod” obezbediće 1000 litara hlora za dezinfekciju ulica u Paraćinu. Prvo će biti tretirane ulice, kao i javne površine, uveče od 21 sat do 3 sata posle ponoći, kao i sve površine oko Doma zdravlja i Opšte bolnice. Za pomoć starima biće angažovani volonteri. Opština će mobilisati civilnu zaštitu a biće obavljen obilazak mesnih zajednica. Upravnici zgrada organizovaće pojačanu higijenu. Ovo su neki od zaključaka sa vanredne sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.