PARAĆIN- Danas je do 15 sati, potvrđeno da su još dva lica sa područja paraćinske opštine pozitivna na novi korona virus. Reč je o starijem muškarcu iz Davidovca i još jednom muškarcu, 1959. godište, iz Glavice. Ukupno je pet obolelih od novog korona virusa.

-Danas je stigla potvrda – pozitivan test na korona virus – za još jedno lice, reč je o muškarcu starom oko 60 godina iz Glavice. Građanin za koga je juče stigao pozitivan nalaz testa je iz Davidovca, potvrđeno je iz Štaba za vanredne situacije.

Sinoć je preko Štaba za vanredne situacije stigla i zvanična potvrda da je muškarac, koji je rođen i živi u Ćupriji, a zbog prirode posla često boravi u Paraćinu, takođe, pozitivan na korona virusa, koji je to i sam potvrdio objavljivanjem informacije na društvenim mrežama. Pre ovih, ranije su povrđena tri slučaja u Paraćinu.

Poziv za dostavljače robe na kućne adrese

Opštinski Štab za vanredne situacije pozvao je trgovine, ugostitelje, apoteke i druge firme, koje po pozivu dostavljaju robu na kućne adrese građana, da sve svoje podatke (adresu, mejl, broj telfona), putem kojih ih građani mogu kontaktirati, dostave na mejl – biljana_petrovic@paracin.rs – kako bi objedinjeno bili objavljeni na zvaničnoj internet strani opštine Paraćin i kao takvi bili dostupniji građanima. Takvi podaci će biti objavljivani u rubrici „Kućna dostava“.

PAUNOVIĆ OBIŠAO SLUŽBU ZA PODRŠKU GRADJANIMA

Ekipe Službe za podršku gradjanima starijim od 65 godina, kojima je potrebna usluga nabavke životnih namirnica i lekova, za vreme vanrednog stanja, danas je obišao predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović. Pozivni centar Službe za podršku radi u dve smene, danas su imali 14 izlazaka na teren. Služba će narednih dana biti proširena, jer se očekuje da vanredno stanje potraje duže nego što se očekivalo, odnosno mesec i po dana i duže.

Brojevi centrale Doma zdravlja

Paraćinski Dom zdravlja, prema nalogu Ministarstva, radi od 7 do 18 sati, a preporuka pacijentima je da pozovu svog izabranog lekara telefonom, da bi se konsultovali o potrebi da li dođu na pregled, odnosno, da bi im lekar produžio recepte za stalnu terapiju. Ukoliko nemaju broj telefona svog izabranog lekara, pacijenti mogu da pozovu centralu Doma zdravlja, na kojoj će im dežurni dispečer dati broj njihovog izabranog lekara.
Brojevi centrale Doma zdravlja:
035/563 517, 035/573 186, 035/573 187
Dečije zubno odeljenje, kao i odeljenje za odrasle radi od 7 do 18 sati, a primaju se samo hitni slučajevi, odnosno pacijenti kojima je neophodna intervencija.

Bez plaćanja vrtića u vreme vanrednog stanja
Predškolska ustanova “Bambi” pun obračun zaduženja za boravak dece u vrtićima obračunavala je zaključno sa 13. martom, kaže direktorka, Ivona Mihajlović. Kada se budu stekli uslovi, najverovatnije početkom aprila, vaspitači će kontaktirati roditelje za preuzimanje dečijeg pribora iz vrtića. Inače, zaposleni iz vrtića osim što su uključeni u tim za pomoć starim licima, aktivno rade i na pripremi sve neophodne dokumentacije za rad, kad vanredno stanje u zemlji bude ukinuto, kao i na dnevnom ažuriranju fejsbuk stranice PU “Bambi”, na kojoj roditelji mogu da pronađu korisne informacije, vezane za rad sa decom u ovim okolnostima. Predloge i savete na stranici formiraju pedagozi i psiholozi iz vrtića, a roditelji su pozvani da aktivno učestvuju u razmeni informacija, u cilju pomoći i podrške razvoju dece.

NEMA PLAĆANJA PARKINGA

Obaveštavaju se građani opštine Paraćin da se privremeno obustavnja naplata parkiranja dok traje vandredno stanje u Paraćinu u skladu sa odlukom opštinskog veća Opštine Paraćin i Odlukom Nadzornog odbora JP Dirkcije za izgradnju. Zaposleni na poslovima naplate parkiranja angažuju se na za pomoć sugrađanima kao doprinos u zaštiti građana od virusa.