ĆUPRIJA- Lekari i medicinske sestre sa Odeljenja ORL ćuprijske bolnice dobili su meru izolacije, potvrdio je danas vd direktora dr Ivan Milojević.

– Primamo samo hitne slučajeve, ovo je neka druga priča, nemamo mnogo pacijenata na tom odeljenju. Ali pacijenti iz Ćuprije će se ambulantno javljati u Jagodini, zbog pregleda, upala gla i ostalih slučajeva. Ne mogu ni ljude koji su izolaciji da angažujem. Radiće maksilo-facijalna hirurgija u smislu hitnih stanja. Tako da smo to delimično, privremeno odložili. Ljudima će izolacija da prođe za desetak dana, rekao je dr Milojević.

Zbog pojave novog korona virusa među zdravstvenim radnicima u pomoravskim bolnicama u toku je pregrupisavanje zdravstvenog sistema u tri grada, jer odeljenja se zatvaraju jedno za drugim. Dr Milojević ističe da će svi pacijenti sa teritorije Pomoravskog okruga dobiti zdravstvenu uslugu u nekoj od bolnica.

– Mi smo zdravstveni sistem Pomoravlja i tako sada funkcionišemo. U dogovoru sa direktorima bolnica u Paraćinu i Jagodine gledamo da za vreme koje dolazi bar u ove tri bolnice imamo po jedno odeljenje, pa makar i spajali timove, jedan odavde, jedan odande, sada svi moramo da funckionišemo kao jedan i realno funkcionišemo. Moramo da se orjentišemo ka prioritetima. Pravimo dogovore o zajedničkom funkcionisanju tri bolnice, rešavamo zajednički sve probleme. Da nije vreme epidemije rekao bih da nije normalno da nam odeljenja budu van funkcije, ali to je sada normalno. Nisu sve stvari hitne, službe koje rade hladne stvari pretvorili smo u Korona centar, nema hitne rehabilitacije, nema urgentnih kožnih stanja, smanjeni su prijemi, urgentna stanja se prihvataju i leče. Sarađuje se najbliže, potpuna je kooperativnost između ustanova, odlična saradnja, stisli smo redove, razne nedaće nas očekuju, navodi dr Milojević.

Postoji najava za pomoć iz Rusije za ćuprijsku bolnicu, ali za sada nema zvanične informacije o tome.

Kako saznajemo,u paraćinskoj Opštoj bolnici lekari i medicinsko osoblje sa Odeljenja ortopedije zbog pojave korone dobili su rešenja o izolaciji, te je ovo odeljenje zatvoreno na 14 dana. Deo pacijenata biće upućen u jagodinsku bolnicu.